Ο πρώην πρωθυπουργός της Αιγύπτου Άχμεντ Σαφίκ, ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2018, την οποία είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του στο Κάιρο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ζούσε αυτοεξόριστος.

Αφού απελάθηκε από το Αμπού Ντάμπι, ο Σαφίκ έφτασε το Σάββατο το βράδυ το Κάιρο, όμως η οικογένειά του που παρέμεινε στα Εμιράτα ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το πού βρίσκεται μετά την αναχώρησή του. Ένα πρόσωπο από το περιβάλλον του Σαφίκ είχε δηλώσει την Κυριακή το βράδυ ότι ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε με την κόρη του «για ένα λεπτό», χωρίς όμως να διευκρινίσει αν έχει «ελευθερία κινήσεων».

Επίσης την Κυριακή το βράδυ, έπειτα από μία ημέρα κατά την οποία κανείς δεν γνώριζε πού βρίσκεται, ο Σαφίκ μίλησε τηλεφωνικά σε εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Dream TV. «Η πρόθεσή μου (να θέσω υποψηφιότητα) βασιζόταν σε πληροφορίες και γενικές απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα», όπως αυτές παρουσιάζονταν στο εξωτερικό, εξήγησε.

«Τώρα είμαι εδώ στη χώρα, οπότε πιστεύω ότι είμαι ελεύθερος να εξετάσω περαιτέρω το ζήτημα, να ερευνήσω και να βγω και να μιλήσω στους ανθρώπους στο δρόμο», πρόσθεσε.Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του την Τετάρτη μέσω ενός βίντεο, ο Σαφίκ είχε εκτιμήσει ότι χρειάζεται «νέο αίμα» για να αντιμετωπιστούν «τα πολλά προβλήματα» της Αιγύπτου.

Ο Σαφίκ, που είχε θέσει χωρίς επιτυχία υποψηφιότητα στις εκλογές του 2012, είχε επισημάνει ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος από τα Εμιράτα, όπου ζούσε αυτοεξόριστος εδώ και πέντε χρόνια.

Παράλληλα σε συνέντευξη του την Κυριακή, τόνισε ότι έγινε δεκτός πολύ καλά στο Κάιρο από τους Αιγύπτιους αξιωματούχους και ότι τον οδήγησαν σε ένα ξενοδοχείο. «Σας μιλώ και δεν είμαι όμηρος ή κάτι τέτοιο», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα μείνει στο ξενοδοχείο, καθώς στο σπίτι του πρέπει να γίνουν εργασίες.

Η συνέντευξή του στο Dream TV ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Σαφίκ μετά την αναχώρησή του από τα Εμιράτα το Σάββατο. Η οικογένειά του είχε εκφράσει φόβους ότι είχε «απαχθεί», ενώ πηγές ανέφεραν ότι είχε συλληφθεί από τις αιγυπτιακές αρχές στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Η δικηγόρος του Ντίνα Άντλι Χουσέιν είχε ανακοινώσει νωρίτερα την Κυριακή ότι μπόρεσε να συναντηθεί με τον πελάτη της, έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε στις αρχές. Ο Σαφίκ επιβεβαίωσε ότι «είμαι καλά στη υγεία μου και ότι δεν βρίσκομαι υπό έρευνα».Ωστόσο η Χουσέιν δεν διευκρίνισε αν ο πελάτης της μπορεί να φύγει από τη χώρα ή το ξενοδοχείο.

Ο Αχμέντ Σαφίκ, πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου και πρώην πρωθυπουργός επί προεδρίας Χόσνι Μουμπάρακ, θεωρείτο από επικριτές του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι ως εν δυνάμει αντίπαλος του πρώην αρχηγού των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία, στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο.Μετά την ήττα του το 2012 από τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, ο Σαφίκ δικάστηκε για διαφθορά. Αφού αθωώθηκε κατέφυγε στα Εμιράτα.