Το τι συνέβαινε στους διαδρόμους Βρυξελλών, Βερολίνου και Φρανκφούρτης το τριήμερο της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου για την Ελλάδα, όπου το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ μπήκε στο τραπέζι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιγράφει ο βρετανικός Guardian επικαλούμενος πηγές από το παρασκήνιο. Η επιμονή του γερμανού ΥΠΟΙΚ, η έκπληξη στην ΕΚΤ και την Κομισιόν, οι αντιδράσεις από Παρίσι και Ρώμη.

Το «χρονικό» του Guardian ξεκινά από την παραμονή του Eurogroup του Σαββάτου -τότε που η Αθήνα προσέρχεται, μετά το δημοψήφισμα, με πρόταση για πακέτο έναντι μεταρρυθμίσεων- και καταλήγει στο πρωί της Δευτέρας, οπότε και η Σύνοδος καταλήγει στο νέο πρόγραμμα.

Η συνοπτική εικόνα που περιγράφει η αναφορά του Guardian είναι η εικόνα σκληρής πίεσης που προέρχονταν κυρίως από την πλευρά του γερμανού ΥΠΟΙΚ και την πρόταση βόμβα για προσωρινό Grexit, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρεται ως «αποφασισμένος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη», και μάλιστα από την αρχή του χρόνου, πολύ πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφημερίδα παρουσιάζει την πλευρά της Ευρωπαικής Ένωσης -την Κομισιόν αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- σοκαρισμένες από την πρόταση για προσωρινό Grexit και αντίθετες. Διαφορετική στάση όμως εμφανίζονται είχαν οι περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η Αθήνα παρουσιάζεται να βρίσκει υποστήριξη μόνο από την γαλλική, την ιταλική και την κυπριακή πλευρά σε διαβουλεύσεις που χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατέληξαν να γίνονται ουσιαστικά μόνο μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας υπό τη διαμεσολάβηση Παρισιού και Βρυξελλών, με τους υπόλοιπους ηγέτες «απλούς παριστάμενους».