Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία απειλούν να καταλάβουν έναν κρίσιμο δρόμο, η απώλεια του οποίου θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό και την έξοδο πολλών εκατομμυρίων προσφύγων από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, εκτός από τα τέσσερα εκατομμύρια που έχουν ήδη εγκαταλείψει την χώρα.
Οι μαχητές του ISIS έχουν επελάσει πρόσφατα σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τον αυτοκινητόδρομο M5, την μόνη σημαντική οδό που συνδέει εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση στη Δαμασκό με τις βόρειες και τις δυτικές περιοχές της Συρίας.

Η τελευταία κρίση για την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ άρχισε με την κατάληψη από το ISIS, στις 6 Αυγούστου, της στρατηγικής και σε μεγάλο βαθμό χριστιανικής πόλης αλ-Κουαριατάν, στα βόρειο-ανατολικά της Δαμασκού.

Από τότε, μονάδες ισλαμιστών έχουν προχωρήσει περαιτέρω δυτικά, καταλαμβάνοντας δύο χωριά κοντά στον M5. Ο στρατός της Συρίας έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ξανακαταλάβει την Κουαριατάν, όπου το ISIS κατεδάφισε το μοναστήρι του Αγίου Ιουλιανού, ηλικίας 1.500 ετών.

Τα τέσσερα εκατομμύρια Σύριοι οι οποίοι είναι ήδη πρόσφυγες προέρχονται ως επί το πλείστον από περιοχές που ελέγχονται από τους αντιπάλους της κυβέρνησης ή από μέρη που έχουν βομβαρδιστεί συστηματικά από κυβερνητικά αεροσκάφη και πυροβολικό, καθιστώντας τα ακατοίκητα.

Αλλά η πλειοψηφία των 17 εκατομμυρίων Σύρων που ζουν ακόμα στη χώρα κατοικούν σε ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές, οι οποίες απειλούνται σήμερα από το ISIS. Αυτοί οι άνθρωποι τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι το ISIS θα καταλάβει τις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά τους, λόγω της φήμης των τζιχαντιστών για μαζικές εκτελέσεις, ακρωτηριασμούς και βιασμούς εναντίον εκείνων που δεν υπακούουν στην ακραία ερμηνεία του σουνιτικό Ισλάμ.

Ο μισός πληθυσμός της Συρίας έχει ήδη εκτοπιστεί εντός ή εκτός της χώρας, αν και ακριβείς αριθμοί είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Αλλά μεταξύ εκείνων που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο είναι οι Αλεβίτες (2,6 εκατομμύρια), που ανήκουν σε αυτή την σιιτική ετερόδοξη αίρεση, η οποία έχει παράσχει την κυβερνώσα ελίτ της Συρίας, από την δεκαετία του 1960.

Απειλούνται επίσης οι Χριστιανοί (δύο εκατομμύρια), οι Κούρδοι της Συρίας (2,2 εκατομμύρια), και οι Δρούζοι (650.000), εκτός από τα εκατομμύρια των σουνιτών που σχετίζονται με την συριακή κυβέρνηση και τον στρατό της. Η αναγκαστική φυγή των κοινοτήτων αυτών θα μπορούσε να διπλασιάσει γρήγορα τον συνολικό αριθμό των προσφύγων σε οκτώ εκατομμύρια.

Υπό τον έλεγχό τους πετρελαιοπηγή κοντά στην Παλμύρα

Υπό τον πλήρη έλεγχο των τζιχαντιστών βρίσκονται οι πετρελαιοπηγές της Τζαζάλ, βορειοδυτικά της Παλμύρας, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο συριακός στρατός προσπαθούσε επί μέρες να ελέγξει τη συγκεκριμένη περιοχή, ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό, σύμφωνα πάντοτε με το Παρατηρητήριο.