Οι πρώτοι πρόσφυγες της μεγάλης ομάδας που στην πλειονότητά της είχε ξεκινήσει από τα νησιά του ελληνικού Αιγαίου, έχουν φτάσει στα ουγγρικά σύνορα και έχουν περάσει στην άλλη πλευρά. Οι πρώτοι έχουν φτάσει στο ουγγρικό χωριό Ρόσκε, μέσω τμήματος που ακόμη δεν έχει καλυφθεί από τον «φράχτη του Ορμπάν», και οι ούγγροι αστυνομικοί που τους περιμέναν καταγράφουν τα στοιχεία τους.

Πάνω στη διαδρομή αυτή, η κίνηση είναι συνεχής τους τελευταίους μήνες, όμως με τα περιστατικά της τελευταίας εβδομάδας έχει σχηματιστεί μία μεγάλη ομάδα (τουλάχιστον 7.000), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται την Τρίτη στη Σερβία πηγαίνοντας προς τα βόρεια.

Σύμφωνα με τις σερβικές Αρχές, το «κύμα» αυτό αναμένεται να έχει φύγει από τη Σερβία ως το βράδυ της Τετάρτης.

Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν περάσει πολλά στα ελληνικά νησιά και «έμειναν εγκλωβισμένοι στην πΓΔΜ χωρίς τροφή και νερό, και αναμένω πως θα έχουν περάσει από τη Σερβία ως το βράδυ της Τετάρτης» ανέφερε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο Σέρβος επίτροπος για τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση, Βλάντιμιρ Τσούτσιτς.

Εξέφρασε δε, την «ικανοποίησή του για την επιτυχή διαχείριση, σε κρατικό επίπεδο, τού μεταναστευτικού «κύματος», τού τρόπου, δηλαδή, που οι αρχές, ο Ερυθρός Σταυρός, η αστυνομία, ο στρατός και η αρμόδια για τους πρόσφυγες επιτροπή υποδέχθηκαν οργανωμένα τους μετανάστες».

Ο κ. Τσούτσιτς ευχαρίστησε, επίσης, τους διεθνείς οργανισμούς για τη στήριξή που παρέχουν στις σερβικές αρχές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε, το κέντρο υποδοχής κοντά στην Κάνιζα είναι σχεδόν άδειο, ενώ περίπου 1.500-2.000 άνθρωποι βρίσκονται στο Πρέσεβο και περίπου 500 κοντά στο Μιράτοβατς.


Ουγγαρία: «Ταπεινωτικά» τα κονδύλια που μας δίνει η ΕΕ για το προσφυγικό

Η Ουγγαρία θέλει περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φέρεται να δήλωσε την Τρίτη ο αρχηγός του επιτελείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν -χαρακτηρίζοντας ταπεινωτικό τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διάθεση κονδυλίων για την προστασία των συνόρων.

Η Ουγγαρία είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η γειτνίασή της με τη Σερβία και την Ουκρανία, που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, την καθιστούν ελκυστική για τους πρόσφυγες.

Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερες από 100.000 αφίξεις μεταναστών μέχρι τώρα φέτος σε σύγκριση με 43.000 ολόκληρο το 2014.

Μόνο τη Δευτέρα η αστυνομία κατέγραψε 2.093 πρόσφυγες, ο υψηλότερος αριθμός μέχρι τώρα φέτος.

Η Ουγγαρία κατασκευάζει ένα τείχος στα νότια σύνορά της με τη Σερβία προκειμένου να απωθήσει το αυξανόμενο κύμα μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί για τη χορήγηση σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια και διάφορα άλλα μέτρα για την Ουγγαρία. Ωστόσο, ο Γιάνος Λαζάρ, αρχηγός του επιτελείου του Ορμπάν, δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα Magyar Hirlap πως χρειάζονται περισσότερα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διανέμει τα χρήματα για την προστασία των συνόρων με ταπεινωτικό τρόπο. Τα παλιά κράτη-μέλη έχουν υφαρπάξει τα χρήματα από τα νέα μέλη» φέρεται να δήλωσε ο Λαζάρ.

«Αν δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, θα γίνουμε σωσίβια λέμβος που βυθίζεται υπό το βάρος εκείνων που αρπάζονται απ’ αυτήν» είπε ο Λαζάρ αναφερόμενος προφανώς στους θανάτους εκατοντάδων μεταναστών στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη επιβαίνοντας σε υπερφορτωμένα σκάφη που διασχίζουν τη Μεσόγειο.