Ένας 25χρονος Νοτιοαφρικανός ντι-τζέι θα γίνει ο πρώτος μαύρος Αφρικανός που θα ταξιδέψει στο διάστημα, σε ένα ταξίδι μιας ώρας γύρω από τη Γη, που θα πραγματοποιηθεί το 2015.Ο Μάντλα Μασέκο μίλησε στο ΒΒC για τη διαδικασία επιλογής του και τις δοκιμασίες στις οποίες αναγκάστηκε να υποβληθεί προκειμένου να γίνει ένας από τους 23 σε όλο το πλανήτη που κέρδισαν στο διαγω νισμό «Axe Apollo Space Academy» και θα ταξιδέψουν στο διάστημα του χρόνου.
«Αρχικά επιλέχτηκα μαζί με άλλους 30 συμπατριώτες μου και πήγα σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Φρι Στέιτ. Εκεί με υπέβαλλαν σε δυο δοκιμασίες, ελεύθερη πτώση από ύψος 3.000 μέτρων και μετά το λεγόμενο «δωμάτιο εμετού», δηλαδή τον φυγοκεντρωτή, ο οποίος γυρίζει σε μεγάλες ταχύτητες. Πέρασα με επιτυχία κι αυτό και αφού κατόπιν έκανα κι ειδικά τεστ, όπως είναι οι θάλαμοι πιέσεως και οι περιστρεφόμενες καρέκλες, ταξίδεψα τον Δεκέμβριο στη Φλόριντα στο Global Spacecamp της «Axe Apollo Space Academy», όπου συνάντησα άλλους 109 συνποψηφίους μου, που προέρχονταν απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Μας υπέβαλλαν σε ακόμη πιο δύσκολες δοκιμασίες, αλλά επειδή προέρχομαι από ένα μέρος όπου είμαι συνηθισμένος να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες και τα εμπόδια που ενσκήπτουν στο δρόμο μου, τα κατάφερα και ήμουν ανάμεσα στους 23 τυχερούς», τονίζει στη συνέντευξη του στο βρετανικό δίκτυο ο 25χρονος Νοτιοαφρικανός.
Και προσθέτει: «Μαζί μου θα πάρω μια σημαία της πατρίδας μου, που πάνω της θα έχει μια σημαία όλης της Αφρικής. Θα ακούω τον εθνικό ύμνο της χώρας μου στο δρόμο για το διαστημόπλοιο. Είναι καταπληκτικό το ότι θα πάω στο διάστημα: παλιότερα, κάτι τέτοιο αποτελούσε απλώς ένα άπιαστο όνειρο, όχι μόνο για ανθρώπους σαν εμάς εδώ στη Νότια Αφρική, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Κι όταν γυρίσω από την περιπέτεια μου αυτή, θέλω να τελειώσω τις σπουδές μου – είμαι φοιτητής πολιτικός μηχανικός. Και μετά αν μπορώ να σπουδάσω αεροναυπηγική μηχανική και, αν μπορώ, να πάω μέχρι τη Σελήνη και να τοποθετήσω εκεί μια σημαία της Νότιας Αφρικής».