Την αύξηση από τα 18 στα 21 έτη του ορίου ηλικίας για την αγορά καπνού και τσιγάρων ψήφισε η Νέα Υόρκη και έγινε η πρώτη αμερικανική μεγαλούπολη που παίρνει τόσο δραστικά μέτρα για την προστασία των νέων ανθρώπων από το κάπνισμα.
«Το μέτρο αυτό θα σώσει κυριολεκτικά πολλές ζωές», υπογράμμισε το μέλος του δημοτικού συμβουλίου Τζέιμς Τζενάρο, ο οποίος εισηγήθηκε τη σχετική διάταξη ωθούμενος από τον θάνατο και των δυο του γονιών από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί επίσης και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. «Περισσότερο από το 80% των ενηλίκων που καπνίζουν στη Νέα Υόρκη, άρχισαν το τσιγάρο πριν από τα 21 τους χρόνια», εξήγησε ο υπεύθυνος της πόλης για θέματα υγείας Τόμας Φάρλεϊ.

Η διάταξη, η οποία ψηφίσθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του «Μεγάλου Μήλου» με 35 ψήφους έναντι 10, πρέπει να υπογραφεί από το δήμαρχο μέσα σε 30 ημέρες, κάτι που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα γίνει, αφού ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ήταν αυτός που επέβαλε την απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαρ και τα εστιατόρια της πόλης απ’ το 2003.
«Γνωρίζουμε πως η εξάρτηση από τον καπνό μπορεί να επέλθει πολύ γρήγορα αφότου ένας νέος αρχίζει να καπνίζει και έχει συνεπώς κρίσιμη σημασία να εμποδίσουμε τους νέους να καπνίσουν πριν ακόμη αρχίσουν», τόνισε ο δήμαρχος καταλήγοντας πως «αυξάνοντας το όριο στα 21 χρόνια, βοηθάμε μια νέα γενιά να αποφύγει τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον καπνό». Ο νόμος θα αρχίσει να εφαρμόζεται 180 ημέρες μετά την υπογραφή του δημάρχου.
Οι Αρχές πιστεύουν πως η αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά τσιγάρων και καπνού θα μειώσει κατά 55% το κάπνισμα στους νέους ηλικίας 18-20 ετών, ωστόσο οι αντίθετες φωνές μιλάνε για ένα ριψοκίνδυνο μέτρο που ίσως οδηγήσει πολλούς νέους κάτω των 21 ετών στη μαύρη αγορά της πόλης για την εξεύρεση των τσιγάρων τους.