ΝΤΕΝΒΕΡ
Μια σημαντική νίκη στον αγώνα των δικαιωμάτων των διαφυλικών ατόμων αποτελεί η απόφαση δικαστηρίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ να επιτρέψει σε ένα εξάχρονο κοριτσάκι να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες που αρμόζουν στο φύλο της.
Η εξάχρονη Κόι Μάθις γεννήθηκε αγόρι αλλά άρχισε να συμπεριφέρεται ως κορίτσι από την τρυφερή ηλικία των 18 μηνών, όταν άρχισε να πετάει τα αγορίστικα ρούχα, να απαιτεί ροζ φορέματα, να φωνάζει «είμαι κορίτσι!» και να ζητάει από τους γονείς του να τον αφήσουν να αφήσει μακριά τα μαλλιά του. Στα τέσσερα του χρόνια και αφού είχαν προηγηθεί αλεπάλληλες επισκέψεις σε ειδικούς παιδοψυχολόγους, οι γονείς του Κόι αποφάσισαν να επιτρέψουν στο αγοράκι τους να ζήσει όπως εκείνο ήθελε, δηλαδή σαν κορίτσι.
Το παιδί γράφτηκε στο τοπικό δημοτικό σχολείο Ιγκλσάιντ στο Κολοράντο ως κορίτσι. Και ενώ αρχικά η Κόι αντιμετωπίστηκε με συμπάθεια απ’ όλους, αφήνοντας την να πηγαίνει στις τουαλέτες που ένιωθε άνετα -δηλαδή τις γυναικείες- τον περασμένο Δεκέμβριο ο πατέρας της έλαβε επιστολή από τη διεύθυνση του σχολείου ότι το παιδί δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες των κοριτσιών, αλλά θα έπρεπε να πηγαίνει είτε σε αυτές των αγοριών, είτε στις τουαλέτες της σχολικής νοσοκόμας.
Από τα Χριστούγεννα και μετά η Κόι έφυγε από το σχολείο και συνέχισε τα μαθήματά της στο σπίτι με τη βοήθεια ενός ιδιώτη δασκάλου, ενώ οι γονείς της κατέθεσαν καταγγελία με τη βοήθεια της Νομικής Άμυνας Διαφυλικών Ατόμων, μίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των διαφυλικών ατόμων.
Τελικά, σύμφωνα με την απόφαση βασισμένη στο νόμο κατά των διακρίσεων της πολιτείας του Κολοράντο η μικρή δικαιώνεται και μπορεί να επιστρέψει και πάλι στο σχολείο και να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες των κοριτσιών. «Το σχολείο αγνόησε πλήρως την φυλετική ταυτότητα του παιδιού και δημιούργησε ένα περιβάλλον παρενόχλησης λόγω της ιδιαιτερότητας του», σημειώνει η απόφαση. Και καταλήγει: «οι γονείς της μικρής και η διεύθυνση του σχολείου θα πρέπει να βρουν μια μεταξύ τους συμβιβαστική λύση έτσι ώστε το παιδί να επιστρέψει στο δημοτικό και να είναι ικανοποιημένες αμφότερες οι πλευρές».