Διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Λευκωσία θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό παρείχε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διαμηνύοντας ότι δεν δεσμεύεται από προτάσεις που υποβλήθηκαν επί προεδρίας Χριστόφια, αλλά «απορρίπτονται από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και τον λαό».

Η γραπτή δήλωση του Ν. Αναστασιάδη εκδόθηκε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ και δύο 24ωρα πριν από το πολυσυζητημένο δείπνο που ο ίδιος θα παραθέσει στον κύπριο πρόεδρο και τον Ντερβίς Ερογλου.

Σε δηλώσεις του, ο Αλ. Ντάουνερ ανέφερε ότι το δείπνο δεν συνιστά πρόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Προσέθεσε δε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν ορίσει ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν όταν ολοκληρωθεί η προσεκτική προπαρασκευαστική εργασία που πρέπει να γίνει.

Διευκρινίσεις Αναστασιάδη

Μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Αναστασιάδης παρείχε διευκρινίσεις τόσο για το έγγραφο Ντάουνερ, που περιγράφει τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις της περιόδου 2008-2012, όσο και για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αρχίσει ένας νέος κύκλος συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του:

«Θέλω με κατηγορηματικότητα να τονίσω, όπως εξάλλου διευκρίνισα και προς τον κ. Ντάουνερ, ότι ο όποιος νέος κύκλος συνομιλιών δεν θα αρχίσει από το σημείο τερματισμού τους, το 2012. Επιπρόσθετα έχω ξεκαθαρίσει πως οι όποιες προτάσεις υποβλήθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά απορρίπτονται από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και του λαού με κατ΄ ουδένα τρόπο δεν με δεσμεύουν αλλά και απορρίπτονται».

Οσον αφορά την επίδοση του εγγράφου συγκλίσεων-αποκλίσεων της περιόδου 2008-2012, τόνισε: «Υστερα από διευκρινίσεις που εδόθησαν από τον κ. Ντάουνερ φαίνεται ότι το έγγραφο όντως επιδόθηκε στο Διπλωματικό μου Γραφείο στις 30 Απριλίου. Ενώπιον μου ετέθη στις 16 Μαΐου, μετά από τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ. Στη συνέχεια, η απουσία ενημέρωσής μου οφείλεται αποκλειστικά στο φόρτο εργασίας και στο γεγονός ότι από το Διπλωματικό μου Γραφείο αξιολογήθηκε ως ένα απλό έγγραφο αναφοράς και ως μη επείγον όσον αφορά την ουσία. Δεν αποδίδω σε κανέναν εκ των συνεργατών μου την ευθύνη διότι θεωρώ πως ορθώς εκρίθη ότι δεν αποτελούσε έγγραφο ουσίας, αφού αναφερόταν στα πεπραγμένα της περιόδου 2008-2012».

Και κατέληξε: «Οπως έχω επανειλημμένα δηλώσει η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού θα συνδιαμορφώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο, πράγμα που θα διαφανεί στη συνεδρία της 15ης Ιουνίου, κατά την οποία θα παρουσιάσω, με βάση το προεκλογικό μου πρόγραμμα, ολοκληρωμένες προτάσεις που θα αφορούν όχι μόνο το νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, το διορισμό συνομιλητή, τις Ομάδες Εργασίας και εμπειρογνωμόνων, την ετοιμασία συνολικού πλαισίου προτάσεων και της νέας διαδικασίας που θα πρέπει να συμφωνηθεί προ της έναρξης του όποιου νέου κύκλου συνομιλιών».