ΡΩΜΗ
Ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ο νέος ποντίφικας με το όνομα Φραγκίσκος Α’, καλείται από τις πρώτες κιόλας ώρες της εκλογής του να χειριστεί κάποιες τρέχουσες υποθέσεις. Καταρχάς, βάσει των παπικών αμφίων που φόρεσε αμέσως μετά την αναγόρευση του, θα πρέπει οι επίσημοι ράφτες της Αγίας Έδρας να του πάρουν ακριβώς τα μέτρα των ρούχων του, ώστε να ξεκινήσει η ετοιμασία των πολλών διαφορετικών αμφίων που απαιτούνται για κάθε περίσταση.
Τις αμέσως επόμενες ώρες ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα έχει επίσης την ευκαιρία να τακτοποιήσει τις προσωπικές του υποχρεώσεις καθώς και τις διαδικασίες μετακόμισης του από το Μπουένος Άιρες, όπου διέμενε μέχρι πρότινος. Έχει ελάχιστες ημέρες για αυτή τη διαδικασία, καθώς η, γεμάτη υποχρεώσεις για τον ίδιο, Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών πλησιάζει σε λίγες ημέρες και το Πάσχα είναι στις 31 Μαρτίου.
Το επόμενο βήμα είναι να προβεί σε όποιες αλλαγές θελήσει ο ίδιος στο διαμέρισμα του στο Βατικανό -αυτό που άφησε πριν μερικές εβδομάδες ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος. Ο κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ, αμέσως μετά την εκλογή του, το 2005, είχε διατάξει το παπικό διαμέρισμα να υποστεί ριζικό λίφτινγκ προς το πιο… μοντέρνο ώστε να μη θυμίζει σε τίποτα το λιτό διαμέρισμα του προκατόχου του, πάπα Ιωάννη Παύλου Β’. Ωστόσο, όπως τονίζουν πολλοί, η ταπεινή φύση του νέου πάπα μάλλον θα υπερισχύσει και η οικία του θα επιστρέψει στην πρότερη, προ Βενέδικτου, κατάσταση, δηλαδή ένα σχετικά λιτό χώρο καθημερινής διαβίωσης.
Αλλά το πιο σημαντικό για τον Φραγκίσκο Α’ θα είναι η επιλογή του «δεξιού του χεριού», του Γραμματέα του Κράτους του Βατικανού, που είναι και ο Νο. 2 στην ιεραρχία, μετά τον ποντίφικα. Το ποιος θα τοποθετηθεί στη θέση του αποκαλούμενου και «πρωθυπουργού του Βατικανού», την οποία κατείχε ο αμφιλεγόμενος Ταρσίζιο Μπερτόνε, είναι ακόμη άγνωστο.
Τέλος, ο νέος πάπας θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει για πρώτη φορά τους διαπιστευμένους στο Βατικανό Ιταλούς δημοσιογράφους. Μέχρι σήμερα σε αυτή την πρώτη συνάντηση δεν υποβάλλονταν ερωτήσεις. Αν ο Μπεργκόλιο δεχτεί ερωτήσεις, θα είναι κάτι πρωτοφανές και με βαρύνουσα συμβολική σημασία για το πώς επιθυμεί να πορευτεί στη θητεία του.