Hταν μια λειτουργία διαφορετική από τις άλλες. Καταρχήν, υπήρχαν περισσότεροι πιστοί στην εκκλησία της Santa Maria della Vittoria στο Βατικανό από ό,τι συνήθως. Δεύτερον, η λειτουργία τελέστηκε από έναν πρόσχαρο Αμερικανό. Επιπλέον, το ποίμνιο γνώριζε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αυτός ο ιερέας, ο καρδινάλιος Σον Ο’ Μάλεϊ, αρχιεπίσκοπος Βοστώνης, θα μπορούσε, ίσως, να είναι ο νέος Πάπας.

Πολλοί από τους καρδινάλιους, οι οποίοι θα εκλέξουν τον διάδοχο του Βενέδικτου Ιστ’ στο κονκλάβιο που αρχίζει την Τρίτη, έκαναν την Κυριακή εκτάκτως θείες λειτουργίες στη Ρώμη, σε εκκλησίες που συνδέονται με το Βατικανό. Ηταν άτυπες «προεκλογικές» εμφανίσεις, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές.

Οι καθολικοί ιεράρχες ζήτησαν από τους πιστούς να προσεύχονται για τη σωστή επιλογή του διαδόχου του Πάπα. Οι δεξιότητες στην επικοινωνία και ένα στέρεο ποιμαντικό παρελθόν είναι στην κορυφή της λίστας των ιδιοτήτων που απαιτούνται από τον διάδοχο του Βενέδικτου.

«Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την έναρξη του κονκλαβίου», δήλωσε ο καρδινάλιος Αντζελο Σκόλα, αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου και από τους επικρατέστερους υποψηφίους. «Ας προσευχηθούμε ότι το Αγιο Πνεύμα θα δώσει στην Εκκλησία έναν άνθρωπο που θα μπορέσει να την οδηγήσει στα χνάρια που άφησαν άλλοι μεγάλοι Ποντίφηκες των τελευταίων 150 ετών», πρόσθεσε.

Καθώς οι προετοιμασίες για το κονκλάβιο μπαίνουν στην τελική ευθεία, η καμινάδα που θα βγάλει τον λευκό καπνό όταν εκλεγεί ο νέος Πάπας εγκαταστάθηκε στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα, το Σάββατο.

Μερικοί καρδινάλιοι, όπως ο 55χρονος Λουίς Αντόνιο Τάλιε από τις Φιλιππίνες αποφάσισαν να περάσουν την Κυριακή με ηρεμία προετοιμαζόμενοι για το κονκλάβιο. Οι 115 καρδινάλιοι που θα εκλέξουν τον νέο Πάπα – οι οποίοι είχαν συναντήσεις από την περασμένη Δευτέρα – θα έχουν άλλη μία προτού αρχίσει η μυστικοπαθής ψηφοφορία. Αλλοι καρδινάλιοι, μεταξύ των οποίων ο Ούγγρος Πέτερ Ερντο, ο Καναδός Μαρκ Ουελέ, και ο Πίτερ Τέρκσον από τη Γκάνα, προτίμησαν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της Κυριακής σε εκκλησίες της Ρώμης.

Στην εκκλησία του Sant’Andrea al Quirinale, τη λειτουργία τέλεσε 63χρονος αρχιεπίσκοπος του Σαν Πάολο Οντίλο Πέντρο Σέρερ, που θεωρείται ο κορυφαίος υποψήφιος από τη Λατινική Αμερική.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος Αμερικανός, ο Τίμοθι Ντόλαν, αρχιεπίσκοπος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωνε τη φήμη του πιο bon vivant μεταξύ των papabili στο Μόντε Μάριο, μια βόρεια γειτονιά της Ρώμης. Οι πιστοί του προσέφεραν εκεί ένα πακέτο με τρόφιμα και ποτά, και εκείνος είπε στην αρχή ότι θα περιμένει μέχρι το Πάσχα για να το ανοίξει. Αλλά μετά, σύμφωνα με την Corriere della Sera, φάνηκε να αλλάζει γνώμη, όταν του υπενθύμισαν τις δύσκολες ώρες που τον περιμένουν στο κονκλάβιο.

«Ισως πάρω το πακέτο των γλυκών μαζί μου στο κονκλάβιο», αστειεύτηκε. «Εχω ακούσει ότι το φαγητό εκεί είναι «έτσι κι έτσι»».