Οπως επεσήμανε ο Ντίλαν Μάθιους της εφημερίδας «Washington Post», το γεγονός ότι το 15% των Rεπουμπλικανών του Οχάιο πιστεύει ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ αξίζει περισσότερα εύσημα από τον Μπαράκ Ομπάμα για την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν μπορεί να οφείλεται τόσο στην ψυχολογία των σφυγμομετρήσεων ή σε σφάλμα κατά τη δειγματοληψία, όσο και σε αυταπάτη ή άγνοια.
Ο Γιούρι Φρίντμαν συγκέντρωσε στη βρετανική εφημερίδας «Independent» οκτώ τέτοια «στατιστικά παράδοξα» των ΗΠΑ. Προκαλεί έκπληξη το πόσο «παράλογα» ή τέλος πάντων απολύτως αναληθή πράγματα φαίνεται να πιστεύουν για τον κόσμο και την εξωτερική πολιτική αρκετοί Αμερικανοί που απαντούν στις δημοσκοπήσεις.
– Το 41% των Αμερικανών πιστεύει ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pew το 2012 (η σωστή απάντηση είναι οι ΗΠΑ, την οποία επέλεξε το 40% των ερωτηθέντων).
– Το 73% των Αμερικανών δεν μπορούσαν να κατονομάσουν ως «βασικό πρόβλημα των ΗΠΑ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο» τον κομμουνισμό, σύμφωνα με έρευνα του «Newsweek» το 2011.
– Το 9% των Αμερικανών φοβούνται μήπως πέσουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της AP-GfK. Το περιοδικό «Reason» υπολόγισε ότι οι πιθανότητες να σκοτωθεί κανείς από τρομοκράτη είναι μολις μία στα 20 εκατομμύρια.
– Σχεδόν το 25% των Αμερικανών δεν ξέρουν από ποια χώρα διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marist το 2011 (ήταν η Μεγάλη Βρετανία).
– Το 71% των Αμερικανών πιστεύει ότι το Ιράν διαθέτει ήδη πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των CNN/Opinion Research Corporation το 2010.
– Ο μέσος Αμερικανός θεωρεί ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν το 27% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού σε ξένη βοήθεια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της World Public Opinion το 2010 (στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται περίπου στο 1%).
– Το 33% θεωρούσε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν είχε προσωπική ανάμειξη στην επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου 2001 ως και το 2007, σύμφωνα με δημοσκόπηση των CBS News/New York Times. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ήταν 53% το 2003.
– Το 88% των ερωτηθέντων νεαρών Αμερικανών δεν μπορούσε να εντοπίσει το Αφγανιστάν στον παγκόσμιο χάρτη, το 75% δεν μπορούσε να εντοπίσει το Ιράν ή το Ισραήλ και το 63% δεν μπορούσε να εντοπίσει το Ιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Roper Public Affairs/National Geographic Society το 2006.