Η ηγεσία της Συρίας «κάνει πολλά λάθη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, προχωρώντας στην αυστηρότερη κριτική της Μόσχας κατά της Δαμασκού.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, «αντέδρασε λανθασμένα» από την αρχή όταν οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές.

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν την αυστηρότερη κριτική που έχει ασκήσει μέχρι στιγμής η Ρωσία στη Δαμασκό.

Ο ρώσος υπουργός δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να δώσει το «πράσινο φως» σε απόφαση του ΟΗΕ που στηρίζει το σχέδιο του Κόφι Ανάν, ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, για ειρήνη στην περιοχή.

Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την πρόταση της Ρωσίας για καθημερινή δίωρη κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Νέα έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε για ακόμα μία φορά έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «υψώσει κοινή φωνή», ώστε να φτάσει αμέσως ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα των βιαιοτήτων στη Συρία.

«Εχουμε καθορίσει τρεις προτεραιότητες: αρχικά να σταματήσουν αμέσως οι βιαιότητες, μετά να υπάρξει δέσμευση για πολιτικό διάλογο – χωρίς εξαιρέσεις – και τέλος να σχεδιαστεί ένα μέλλον για τη Συρία όπως το επιθυμούν οι πολίτες της. Επίσης, πρέπει επειγόντως να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους» τόνισε ο Μπαν Κι-μουν από την Τζακάρτα, όπου κήρυξε την έναρξη συνόδου για την Αμυνα.

«Καλώ τους ηγέτες όλου του κόσμου να υψώσουν κοινή φωνή» πρόσθεσε.

«Η Συρία αντιμετωπίζει μια βαθιά και ιδιαίτερα επικίνδυνη κρίση που θα μπορούσε να έχει μαζικές επιπτώσεις για την περιοχή και τον κόσμο» υπογράμμισε στη συνέχεια ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως όλοι έχουμε ευθύνη να προσπαθήσουμε για την εξεύρευση λύσης της κρίσης αυτής» κατέληξε.