Ενας παλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε σήμερα σε νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνοντας σε 21 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους στον νέο κύκλο βίας που ξέσπασε την Παρασκευή, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Την ίδια ώρα η Κίνα καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα.

«Ο 15χρονος Τάμερ Ναμπίλ Ατζάμ σκοτώθηκε και έξι ακόμη έφηβοι τραυματίστηκαν, όλοι τους μαθητές», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών Εκτάκτων Καταστάσεων στη Λωρίδα της Γάζας Αντχαμ Αμπού Σελμίγια, διευκρινίζοντας ότι η επιδρομή έπληξε τοποθεσία κοντά στη Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ο ένας από τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν νωρίτερα το πρωί ήταν 24 ετών, ενώ ο άλλος ήταν πάνω στο μηχανάκι του όταν επλήγη από τα ισραηλινά πυρά στη Χαν Γιούνις.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 73 τραυματίστηκαν σε τουλάχιστον 36 αεροπορικές επιδρομές από την Παρασκευή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε από την πλευρά του ότι 20 ρουκέτες έχουν πέσει στο Ισραήλ από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και ότι δύο αναχαιτίστηκαν.

Συνολικά από την Παρασκευή 180 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, από τις οποίες 130 εξερράγησαν σε ισραηλινό έδαφος, ενώ 46 αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος», είπε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Πριν από την τελευταία επιδρομή, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ταξίαρχος Γιόαβ Μορντεχάι είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο του στρατού ότι «μέχρι στιγμής πλήξαμε 20 Παλαιστίνιους σε χειρουργικές επιχειρήσεις. Ολοι ήταν τρομοκράτες εκτός από ένα παιδί που βρισκόταν κοντά σε σημείο εκτόξευσης ρουκετών της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ». Μίλησε επίσης για τη «στοχευμένη εξουδετέρωση» του Ζουχέιρ αλ-Κάισι, τονίζοντας ότι οι στόχοι στις επιδρομές είναι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις για να εκτοξεύουν ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς εναντίον του Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος είπε ότι το Ισραήλ δεν θέλει κλιμάκωση, αλλά δεν μπορεί να ανεχτεί την εκτόξευση ρουκετών.

Ο νέος κύκλος βίας άρχισε από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή κατά την οποία σκοτώθηκε ο Ζουχέιρ αλ-Κάισι, ο αρχηγός των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, μιας οργάνωσης της Γάζας που κηρύσσει ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ.

Η οργάνωση κατηγορείται από το Ισραήλ ότι «ευθύνεται για την προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης που θα πραγματοποιείτο μέσω του Σινά τις προσεχείς ημέρες».

Την ίδια ώρα η Κίνα κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας που πραγματοποιεί σε αντίποινα για τις ρίψεις παλαιστινιακών ρουκετών εναντίον του εδάφους του και ζήτησε κατάπαυση του πυρός.

«Η Κίνα ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές του εναντίον της Γάζας. Ελπίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές να σταματήσουν τα πυρά ώστε να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αθώων πολιτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Γουεϊμίν.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης την επίσκεψη στην Κίνα από 15 έως 22 Μαρτίου του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Μια επίσκεψη «προγραμματισμένη από πολύ καιρό», διευκρίνισε. Το εβραϊκό κράτος έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη να επιτύχει πρόοδο στην ανάπτυξη πυρηνικού όπλου. Η Κίνα, παραδοσιακή σύμμαχος του Ιράν, αντιτίθεται στις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Κίνα υποστήριξε πρόσφατα το αίτημα ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ εκτιμώντας ότι αυτό είναι «νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα των Παλαιστινίων».