Για «βίαιη και φασιστική ρητορική» κατηγορείται ο Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας με σκοπό την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας τον Απρίλιο. Αν τα «βέλη» αυτά προέρχονταν μόνο από τους Σοσιαλιστές αντιπάλους του, θα μπορούσε κανείς να απλώς πει ότι οι τόνοι στη γαλλική πολιτική σκηνή είναι ανεβασμένοι, όμως μεταξύ εκείνων που του επιτίθενται πλέον συγκαταλέγονται και πρώην συνεργάτες του.
Επιδεικνύοντας μεγάλη επιθετικότητα και ρίχνοντας «χτυπήματα κάτω από την μέση» ο γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τον ηγέτη των Σοσιαλιστών και αντίπαλό του για τον προεδρικό θώκο Φρανσουά Ολάντ ως «επικίνδυνο και ανέντιμο» άντρα ο οποίος «δεν αγαπάει την Γαλλία». Ο πρόεδρος είπε ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα των Γάλλων «έχουν κατασχεθεί από ελιτίστικα λόμπι», ομάδες πίεσης και εργατικά σωματεία.
Αυτοανακηρυσσόμενος ως ο «υποψήφιος του λαού», ο Σαρκοζί είπε ότι αν επανεκλεγεί θα διενεργήσει μια σειρά από δημοψηφίσματα για μεταρρυθμίσει που θα σπάσουν τη στραγγάλη «μιας μικροσκοπικής ελίτ».
Τα λεγόμενά του καταδικάστηκαν ως επικίνδυνο ολίσθημα στη δημαγωγία, τόσο από αντιπάλους και πολιτικούς σχολιαστές όσο και από πρώην συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού της κεντροδεξιάς Ζαν Πιερ Ραφαρέν.
Παρομοίως, η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κορίν Λεπάζ δήλωσε ότι «σκανδαλίστηκε» από τη «βιαιότητα» της ομιλία του Σαρκοζί. «Αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό. Ετσι ξεκίνησε ο φασισμός στις αρχές του 1930. Με επιθέσεις σε πολιτικά κόμματα και σώματα εκπροσώπησης.», δήλωσε η Λεπάζ, η οποία ελπίζει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές ως ανεξάρτητη υποψήφια.
Οι υποστηρικτές του Σαρκοζί ανταπάντησαν ότι εκείνος βομβαρδίζεται με προσωπικές επιθέσεις τόσο από την Αριστερά όσο και από την Ακροδεξιά τους τελευταίους μήνες.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πάντως ότι ο Σαρκοζί μάλλον κέρδισε από αυτή την επιθετική στρατηγική του παρά έχασε δημοτικότητα. Σύμφωνα με την Opinion Way, η στήριξη των γάλλων πολιτών στον νυν πρόεδρο για τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 22 Απριλίου αυξήθηκε κατά 1,5% στο 27%, μόλις δύο μονάδες πίσω από τον Ολάντ. Ολόκληρο το ποσοστό υποστήριξης που πήρε ο Σαρκοζί, το «έκλεψε» από την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, το ποσοστό της οποίας έπεσε στο 16,5 %.
Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Ολάντ και πάλι θα κέρδισε τον Σαρκοζί με 56% προς 44% στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 6 Μαΐου.