Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον απέστειλε η κυρία Χίλαρι Κλίντον στην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κυρία Ερατώ Κοζάκου_ Μαρκουλλή και η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Στην ατζέντα των συνομιλιών, πέραν των διμερών ζητημάτων και του κυπριακού, περιλαμβάνονται ενεργειακά θέματα, καθώς και ζητήματα που άπτονται της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Η επίσκεψη της κυρίας Μαρκουλλή στην Ουάσιγκτον θεωρείται σημαντική, την ώρα που το κυπριακό εισήλθε σε νέα φάση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να επιμένει, σε έκθεσή του, σε πολυμερή διάσκεψη με ενισχυμένο αυτή τη φορά τον ρόλο του ΟΗΕ.

Αναφέρει επίσης ότι σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στις απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στην επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά θέματα και προσθέτει _ στην έκθεσή του για την ανανέωση της UNFICYP_ ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν την εντατικοποίηση των συνομιλιών τους.
Η κυρία Μαρκουλλή θα έχει στην Ουάσιγκτον συναντήσεις με ανώτατα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και με κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου.