Υπό τις επευφημίες κάποιων βουλευτών από το κόμμα των Φιλελευθέρων, ο πρώην (και τελευταίος) βασιλιάς της Ρουμανίας, Μιχαήλ, απευθύνθηκε σήμερα στο ρουμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά από 60 ολόκληρα χρόνια.

Ο υπέργηρος ρουμάνος «τέως», ο οποίος σήμερα έχει και γενέθλια, συμπληρώνοντας τα 90, πρόβαλε το στέμμα σαν «στοιχείο της ρουμανικής εθνικής ταυτότητας». Η κυβέρνηση αρνήθηκε να παραστεί στην ομιλία.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον χωρίς σεβασμό στο παρελθόν. Το βασιλικό στέμμα δεν είναι σύμβολο του παρελθόντος, αλλά μια απεικόνιση της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της κυριαρχίας μας», ήταν τα λόγια του μεγαλύτερου σε ηλικία πρώην μονάρχη στην Ευρώπη.

Αρχικά η Βουλή απέρριψε το αίτημα να γίνει η ομιλία, το οποίο πρόβαλε το κόμμα των Φιλελευθέρων, με τη δικαιολογία ότι μόνο εν ενεργεία αρχηγοί κρατών έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν στο Κοινοβούλιο. Τελικά με ψήφους 203 υπέρ και 46 αποχές, οι ρουμάνοι βουλευτές ενέκριναν την πρόσκληση στον Μιχαήλ, που είναι ο μοναδικός εν ζωή αρχηγός κράτους που συμμετείχε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο 90χρονος τέως μονάρχης εξακολουθεί να είναι αγαπητός σε μια σχετικά μεγάλη μερίδα του ρουμανικού λαού, ιδίως τους πιο ηλικιωμένους, επειδή το 1944 ανέτρεψε την φιλοναζιστική κυβέρνηση της χώρας και τάχθηκε στο πλευρό των Συμμαχικών δυνάμεων. Μετά τη λήξη του Πολέμου, η Ρουμανία έγινε η μοναδική χώρα που είχε ταυτόχρονα μονάρχη και κομμουνιστική κυβέρνηση, πολιτική κατάσταση που συνεχίστηκε μέχρι το Δεκέμβριο του 1947, όταν ο Μιχαήλ εξορίστηκε από τους Σοβιετικούς και κατέφυγε στην Ελβετία, μετά στη Βρετανία και τελικά στις ΗΠΑ.

Επέστρεψε για πρώτη φορά στη μετακομμουνιστική Ρουμανία το 1992, όπου τον υποδέχθηκαν ένα εκατομμύριο κόσμου, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Ρουμανίας και πρώην κομμουνιστής Ίον Ιλιέσκου να του απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα.

Ωστόσο, το 1997, μετά την εκλογική ήττα του Ιλιέσκου, αποδόθηκε ξανά στον Μιχαήλ η ρουμανική υπηκοότητα και έκτοτε συνεργάζεται με την κυβέρνηση ως «ειδικός μεσολαβητής» στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.