Για τις ριζικές αλλαγές που έφεραν στη ζωή µας τα προϊόντα της εταιρείας που ίδρυσε ο Στιβ Τζοµπς µιλάει αποκλειστικά στο «Βήµα» ο κ. Μ. Μπλέτσας, διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, του περίφηµου ΜΙΤ. Μαζί µε τον διευθυντή του Ινστιτούτου, τον επίσης ελληνικής καταγωγής Νίκολας Νεγρεπόντε, εργάστηκε για πολλά χρόνια στην επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων σε περιοχές χωρίς κατάλληλες υποδοµές. Αυτό τους οδήγησε στην ιδέα να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν υπολογιστή αρκετά φθηνό, ώστε να απευθύνεται ακόµη και στο πιο φτωχό παιδί του πλανήτη. Αποτέλεσµα ήταν η δηµιουργία του υπολογιστή OLPC (One Laptop Per Child) και ο κ. Μπλέτσας ήταν ο επικεφαλής της οµάδας που τον σχεδίασε.

«O Στιβ Τζοµπς περνάει στην Ιστορία ως ο καλύτερος CEO (σ.σ.: chief executive officer – κορυφαίος εκτελεστικός αξιωµατούχος) όλων των εποχών. Λίγοι άνθρωποι κατάφεραν να αλλάξουν το πεδίο της δραστηριότητάς τους, αλλά ελάχιστοι κατάφεραν να κάνουν το ίδιο σε πολλαπλά πεδία και κανείς άλλος στην τεχνολογία, στη διασκέδαση και στην επικοινωνία. Εφτιαξε προϊόντα για να καλύψει ανάγκες που δεν ξέραµε ότι είχαµε. Κατάφερε να επηρεάσει την εποχή µας µοναδικά, και όλα αυτά τη στιγµή που έδινε καθηµερινά µάχη για τη ζωή του» σηµειώνει. « Η προσήλωση του Τζοµπς στην υψηλή ποιότητα των συσκευών που σχεδίαζε και διέθετε η Apple είναι εντυπωσιακή. Εξασφάλιζε στους χρήστες την ευκαιρία να έχουν µια πρωτόγνωρη εµπειρία. Από τους υπολογιστές Mac ως τα iPod, τα iPhone και τα iPad, η εταιρεία του Τζοµπς έπαιξε βασικό ρόλο στην καθιέρωση του ελέγχου των συσκευών µέσω χειρονοµιών » επισηµαίνει, όπως για παράδειγµα το µεγάλωµα µιας φωτογραφίας στο iPhone µε µια µικρή κίνηση των δαχτύλων.

Η σηµαντικότερη αλλαγή που έφερε η Apple και οι καινοτοµίες της είναι, σύµφωνα µε τον κ. Μπλέτσα, το γεγονός ότι «έκανε προσιτά στον πολύ κόσµο εργαλεία που ως τότε ήταν για τους λίγους, διδάσκοντας ταυτόχρονα την ευκολία χρήσης, την αξία του καλού βιοµηχανικού σχεδιασµού και της αισθητικής». Στην ερώτηση αν ο Τζοµπς άλλαξε τον κόσµο ο κ. Μπλέτσας απαντά: «Σαφώς και τον άλλαξε! Χωρίς αυτόν, οι υπολογιστές θα ήταν πολύ πιο δύσχρηστοι, αδύναµοι και άσχηµοι, η µουσική βιοµηχανία θα προσπαθούσε ακόµη να κρατηθεί σε ένα παρωχηµένο επιχειρηµατικό µοντέλο και ο Νέµο θα έµενε ήρωας του Ιουλίου Βερν».

Ο Τζοµπς ήταν και ένας πολύ ευφυής επιχειρηµατίας, µας λέει ο κ. Μπλέτσας. «Κατάφερε να κρατήσει τον έλεγχο των συσκευών του στην Apple αντί των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αποκοµίζοντας έτσι πολύ µεγαλύτερα κέρδη και κάνοντας την Apple την πιο επιτυχηµένη εταιρεία στο σηµερινό παγκοσµιοποιηµένο περιβάλλον» . Οσο για το µέλλον της εταιρείας χωρίς τον Τζοµπς, αναφέρει: «Βραχυπρόθεσµα αλλά και µεσοπρόθεσµα δεν νοµίζω να αλλάξει κάτι. Ως ευφυής διευθύνων σύµβουλος, έχει σχηµατίσει µια εξαιρετική ηγετική οµάδα στην Apple, η οποία θα συνεχίσει την επιτυχηµένη σηµερινή της πορεία. Οταν όµως αναπόφευκτα θα έρθει η στιγµή για την επόµενη µεγάλη αλλαγή και θα αναρωτηθούν “τι θα έκανε ο Στιβ;”, δεν είναι βέβαιο ότι θα απαντήσουν σωστά».

Στην επισήµανση ότι πολλοί κατηγορούν τo iTunes ότι έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στη συρρίκνωση του εισοδήµατος των µουσικών, ο κ. Μπλέτσας διαφωνεί, επισηµαίνοντας ότι «χωρίς το iTunes, η µουσική βιοµηχανία θα εξακολουθούσε να έχει το κεφάλι της χωµένο στην άµµο, επιµένοντας ακόµη σε ένα επιχειρηµατικό µοντέλο βασισµένο στην πώληση αντιγράφων φυσικής απεικόνισης της πλρηοφορίας (δίσκους CD), κάτι το οποίο η ψηφιακή τεχνολογία έχει ήδη ξεπεράσει ανεπιστρεπτί».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ