Ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη νωρίτερα σήμερα (Πέμπτη), όπως επιβεβαίωσε με έκτακτη συνέντευξη Τύπου πριν από λίγο ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

Ο σερβοβόσνιος στρατηγός συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης από τις δυνάμεις ασφαλείας στο έδαφος της Σερβίας. Η διαδικασία έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) βρίσκεται σε εξέλιξη.



Ο κ. Τάντιτς συνεχάρη την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της χώρας για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη σύλληψη του Μλάντιτς και υπογράμμισε πως με την εξέλιξη αυτή αποδεικνύεται ότι η Σερβία πάντα προσπαθούσε να ολοκληρώσει τη συνεργασία της με τη Χάγη.

Ο στρατηγός συνελήφθη στο έδαφος της Σερβίας, αλλά δεν θα δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, ανέφερε ο σέρβος πρόεδρος.

Εις βάρος του Ράτκο Μλάντιτς απαγγέλθηκαν το 1995 κατηγορίες για γενοκτονία ως υπεύθυνου για τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, καθώς και για την πολιορκία του Σαράγεβο, που διήρκεσε 43 μήνες. Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα εχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη θηριωδία στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η εξέλιξη είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της Σερβίας προς τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η σύλληψη του Μλάντιτς αποδεικνύει ότι το Βελιγράδι θέλει να κινηθεί προς τους κόλπους των «27». Η Σερβία έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συλλάβει τον Μλάντιτς, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία για τη γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Νωρίτερα την Πέμπτη ανώνυμες πηγές του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι είχε συλληφθεί άνδρας με την ονομασία Μίλοραντ Κόμαντιτς, ο οποίος μοπιάζει υπερβολιά με τον καταζητούμενο στρατηγό. Στον συλληφθέντα έγινε έλεγχος DNA για να διαπιστωθεί εάν πράγματι είναι ο Μλάντιτς.

«Έχει τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά με τον Μλάντιτς. Πραγματοποιούμε αυτή τη στιγμή ανάλυση DNA» δήλωσε ο σέρβος αξιωματούχος για τον άνδρα που συνελήφθη, προσθέτοντας ότι η σύλληψη έγινε μετά από ανώνυμη πληροφορία.

Στο Βελιγράδι η βαρόνη Αστον

Η εξέλιξη σημειώνεται την ίδια ημέρα με την επίσκεψη στο Βελιγράδι της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, αλλά και την ίδια ημέρα με τη δημοσιοποίηση έκθεσης του γενικού εισαγγελέα του ICTY, ο οποίος χαρακτηρίζει «ανεπαρκείς» τις προσπάθειες της Σερβίας για τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας.

«Η σύλληψή του είναι η πιο σημαντική υποχρέωση της Σερβίας. Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες της Σερβίας για τη σύλληψη φυγόδικων δεν είναι επαρκείς», τονίζει ο εισαγγελέας στην έκθεσή του, η οποία υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει ο διαδικτυακός τόπος EUObserver.

Η βαρόνη Άστον θα έχει προγραμματίσει στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και υπουργούς της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο των επαφών της βρίσκονται η προσέγγιση Σερβίας-ΕΕ, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας , που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία.