Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου ο βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Μαρκόπουλος μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τα κόκκινα δάνεια και το Eurogroup.{{{ audio1 }}}

Για τις αποφάσεις του Eurogroup

«Εάν δεν έχουμε μια προληπτική γραμμή πίστωσης, δεν μας εμπιστεύονται ακόμα οι αγορές για να δανειζόμαστε χαμηλά. Το κερδίσαμε αυτό χθες, καθώς έγινε αποδεκτό από τους εταίρους. Βεβαίως, θα έχουμε μια μακροοικονομική εποπτεία, αλλά δεν θα έχουμε λογιστική εποπτεία από την τρόικα, όπως έχουμε σήμερα. Δεν θα έχουμε, για να το πω απλά, μεροδούλι-μεροφάι, αλλά θα έχουμε την αξιολόγηση της μακροοικονομίας. Εάν μέχρι το Δεκέμβριο δεν πάρουμε τα 8 δις, δεν θα έχουμε την επόμενη απόφαση. Πιστεύω ότι εάν κινηθούμε σωστά, με αξιοπιστία και πειθώ, μπορούμε να πάρουμε πολλά περισσότερα από αυτά που πήραμε χθες. Ότι μπορούμε να πάρουμε και μια μείωση χρέους, την οποία, με μία μορφή, έχουμε ήδη πάρει. Στην πολιτική και οικονομική αυτονομία της Ελλάδας στα πλαίσια της Ε.Ε. δεν περιλαμβάνεται περίοδος που το χρήμα θα πέφτει ως μάννα εξ ουρανού. Αυτό είναι λάθος και κάνουν λάθος όσοι το καλλιεργούν. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα, εάν και εφόσον η κυβέρνηση λειτουργήσει συνετά και συνεργατικά, έρθουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ, μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Οι άλλοι που χτυπούν την πόρτα της κυβέρνησης δεν έχουν καθόλου διαμορφωμένη πρόταση για την επόμενη μέρα. Είναι κυβερνητικά ανύπαρκτοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται ως εκκρεμές.»

Για τα κόκκινα δάνεια

«Τα ενήμερα δάνεια, γιατί να μπουν σε ρύθμιση με τα κόκκινα δάνεια; Ο συνεπής μπορεί να ωφεληθεί από τη μείωση των επιτοκίων των τραπεζών, αυξάνοντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Πρέπει να βοηθήσουμε τον «κόκκινο» που είναι βιώσιμος. Δεν μιλώ για τον «κόκκινο» που δεν είναι βιώσιμος. Μιλώ γι’ αυτόν που χτυπήθηκε από την κρίση και έχουμε γι’ αυτόν δύο επιλογές. Είτε τον βοηθάμε λίγο να πάρει μια ανάσα, μήπως και σωθεί, είτε τον στέλνουμε αδιάβαστο και τον κλείνουμε. Αλλά αυτό σημαίνει ότι αυξάνουμε την ανεργία.»