Στο πρώτο άκουσμα, η επωνυμία  φαντάζει ακατάληπτη. Την αποστηθίζεις όμως αμέσως μόλις καταλάβεις ότι το Skoumoky  γεννήθηκε από την  ένωση της πρώτης συλλαβής των επωνύμων των τριών ιδρυτριών του. Δημοφιλείς δημιουργοί στο χώρο του design και της πλαστικής τέχνης, οι Σκουλούδη Χριστίνα-industrial designer,  Μόραλη Χριστίνα- εικαστική καλλιτέχνης – κεραμίστρια και Κυριακαράκου Έλενα-σχεδιάστρια felting αποφάσισαν να ξορκίσουν την ηττοπάθεια της κρίσης με συλλογικές προσπάθειες. Στο νέο τους showroom «συστεγάζεται» η δουλειά τους που αποτελείται από νέες κυρίως δημιουργίες τους, πρωτότυπες σε μορφή και  ύφος: αντικείμενα χρήσης και διακόσμησης, περίτεχνα κοσμήματα, προσωπικά αξεσουάρ, ρούχα και fashion κομμάτια.

*Στην γειτονιά του Μακρυγιάννη
Το SKOUMOKY  βρίσκεται στην οδό Λεμπέση, το γραφικό δρόμο δίπλα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το πρώην στούντιο της Χριστίνας Σκουλούδη, εμπλουτίστηκε με πάγκους και ράφια ενώ έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση της μεγάλης τζαμαρίας – βιτρίνας μέσα από την οποία ακόμα και ο περαστικός ανακαλύπτει την παραδοξότητα και πολυμορφία των αντικειμένων. Οι δημιουργίες των καλλιτεχνών, αν και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους σε ύφος και τεχνικές, συνυπάρχουν αρμονικά χωρίς καθόλου ωστόσο αυτό το ετερόκλητο πάντρεμα να τους στερεί  την καλλιτεχνική τους  αυτονομία.

*Μικρή ξενάγηση
Στον  γεμάτο χρώμα και φαντασία χώρο τα σχεδιασμένα από την Χριστίνα Σκουλούδη αντικείμενα χρήσης και διακόσμησης (φωτιστικά, πιατέλες, μπολ, αξεσουάρ κ.ά.),αλλά και τα κοσμήματά της από ξύλο ή δέρμα συνυπάρχουν δίπλα στα  χειροποίητα κομμάτια και τις εικαστικές συνθέσεις από πηλό της Χριστίνας Μόραλη ενώ το βλέμμα κλέβουν οι πολύ ιδιαίτερες δημιουργίες της Ελενας Κυριακαράκου (γυναικεία φουλάρια, ανδρικά μαντήλια, γιλέκα, ζακέτες, γάντια, είδη fashion), η οποία δουλεύει με δεξιοτεχνία το μετάξι με το μαλλί και την τσόχα.

Με κάποιο μυστήριο τρόπο τα όρια ανάμεσα στο industrial design και το χειροποίητο είναι δυσδιάκριτα και οι υφές των διαφορετικών υλικών (ξύλο, μέταλλο, μαλλί, μετάξι , πηλός), αλληλοσυμπληρώνονται θαυμάσια. Στο SKOUMOKY ο επισκέπτης διαρκώς ξαφνιάζεται  ευχάριστα γιατί ομολογουμένως όλα τα πράγματα είναι μοναδικά,  εξαιρετικά καλαίσθητα, με υψηλή ποιότητα κατασκευής και λογικές  τιμές.

Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν και οι προετοιμασίες για τα δώρα των εορτών τα οποία αφορούν μικρά και προσιτά αντικείμενα με τα οποία το Skoumoky θα συμμετάσχει στο μπαζάρ των γκαλερί της οδού Λεμπέση.

Οι δημιουργοί
***Χριστίνα ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ, industrial designer
Σπούδασε Furniture and Product Design στο Kingston University του Λονδίνου.  Η παρουσία της είναι αισθητή στο ελληνικό ντιζάιν, έχει μεταξύ άλλων συνεργαστεί με την επιπλοποιία  UCCELLO, τον οίκο Βαράγκης ΑΒΕΠΕ, την υαλουργία ΒΙΟΚΕΦ Α.Ε. και τελευταία σχεδιάζει για την εταιρεία outdoor TERRA ΝΑΤΙΟΝ. Από το 2009 έχει δικό της μελετητικό γραφείο σχεδιασμού προϊόντων το οποίο παράγει και τις δικές της συλλογές αντικειμένων  τα οποία βρίσκουμε και στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη. Διδάσκει βιομηχανικό σχεδιασμό σε ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις –  ΙΜΜ Cologne, 100% Design in London, η Biennale Νέων Καλλιτεχνών στη Ρώμη, όπου βραβεύθηκε για τη δουλειά της.

  

 

***Χριστίνα ΜΟΡΑΛΗ, εικαστική καλλιτέχνης – κεραμίστρια
Σπούδασε Εσωτερική Διακόσμηση στη σχολή Δοξιάδη και Κεραμική στο Hammersmith College of Art. Το 1977 δημιούργησε το  δικό της εργαστήριο κεραμικής που βρίσκεται στον Αγιο Στέφανο όπου συχνά διοργανώνει εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το έργο της αποτελείται από εικαστικές συνθέσεις αλλά και πλήθος χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων με ποικίλες θεματολογίες οι οποίες συχνά αντλούν έμπνευση από το βιομηχανικό και μαζικά παραγόμενο προϊόν. Δουλεύει πολλές τεχνικές   χρησιμοποιώντας πηλούς stoneware, terracotta, πορσελάνη και από το 1995 κατασκευάζει αντικείμενα από μέταλλο.
 

***Ελενα ΚΥΡΙΑΚΑΡΑΚΟΥ felt designer
Η πορεία της Έλενας Κυριακαράκου προς τον σχεδιασμό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού οι σπουδές της αφορούν άλλους κλάδους – πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ με σπουδές επίσης στη μετάφραση και μεταπτυχιακές σπουδές στη Διασφάλιση Ποιότητας. Ωστόσο η αγάπη της για το χειροποίητο την ώθησε να ξεκινήσει να δουλεύει με πρώτη ύλη το μαλλί από το 2009 για να ειδικευθεί στη συνέχεια στην ιαπωνική τεχνική Nuno Felting (νούνο φέλτινγκ) η οποία συνδυάζει μαλλί με μετάξι. Έχει μαθητεύσει κοντά σε διάσημους καλλιτέχνες του felt, όπως η Rutsuko Sakata, η Andrea Graham, κ.ά. Σχεδιάζει και κατασκευάζει εξ ολοκλήρου στο χέρι μεταξωτά ρούχα διακοσμημένα με μαλλί, κοσμήματα από μαλλί με μεταξωτά νήματα, καθώς και ποικίλα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα. Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ δημιουργίες της βρίσκονται σε επιλεγμένα καταστήματα και χώρους τέχνης.