Ενα νέο ρεκόρ εγγραφών για τη σπουδή του μαθήματος της Αστρονομίας καταγράφηκε στη Σχολή Αστρονομίας που λειτουργεί στον Βόλο από το 2011. Οι μαθητές της Σχολής ξεπέρασαν τους 300 και αποτελούν πλέον ένα μεγάλο και πλήρες σχολείο που συγκεντρώνει μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
«Αυτό το νέο ρεκόρ λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι κρατούντες της πολιτείας έχουν εξοβελίσει το μάθημα της Αστρονομίας από τα σχολεία. Ενα μάθημα που διδασκόταν στους έλληνες μαθητές από την αρχαιότητα ακόμη με την γνωστή τετρακτύ (αστρονομία, αριθμητική, γεωμετρία και μουσική). Ενα μάθημα που διδασκόταν και από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους ακόμη μέχρι το 2013, οπότε καταργήθηκε εντελώς. Ενα μάθημα που εξάπτει τη φαντασία και την ενεργητικότητα των μαθητών, οι οποίοι πάντα αναζητούν να μάθουν τα καλύτερα, τα ανώτερα, τα ωραιότερα. Στη σημερινή διαστημική εποχή δυστυχώς οι μαθητές δεν μαθαίνουν τίποτε για το Διάστημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Αστρονομίας.
Κάθε Σάββατο πάνω από 100 μαθητές της Σχολής Αστρονομίας του Βόλου συγκεντρώνονται για το μάθημά τους. Στην πρώτη τάξη διδάσκεται το ηλιακό σύστημα, στη δεύτερη διδάσκονται οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια, ενώ στην τρίτη και τελευταία τάξη διδάσκονται η διαστημική και οι αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.
Τα μαθήματα διδάσκουν καθηγητές με εκπαιδευτική και αστρονομική εμπειρία, συνεπικουρούμενοι και από άλλα στελέχη της Εταιρείας Αστρονομίας, ενώ πλαισιώνονται και με εργαστήρια, διερευνητικές εργασίες (projects), αστροβραδιές, βιντεοπροβολές, animation, κατασκευές, γενικές ομιλίες κ.λπ.
Η Σχολή Αστρονομίας διοργανώνεται από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης του Βόλου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στις αίθουσες του οποίου γίνονται τα μαθήματα. Στους μαθητές όλων των κύκλων σπουδών διανέμεται δωρεάν βοηθητικό βιβλίο της Εταιρείας σε κάθε τάξη με γενικό τίτλο «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής», γραμμένο ειδικά για τους μαθητές της Σχολής.
Η φοίτηση στη Σχολή είναι ανελλιπής και τα μαθήματα ολοκληρώνονται το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018. Οπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Σχολής, «τα μαθήματα παρακολουθούν και μεγαλύτεροι στην ηλικία ως ακροατές, χωρίς να συμμετέχουν στη διαδικασία της διδασκαλίας. Οταν τελειώσουν όλα τα μαθήματα, την τελευταία ημέρα, θα επιδοθούν στους μαθητές οι τίτλοι των σπουδών τους, ενώ στους μαθητές της 3ης τάξης επιδίδεται ο τελικός απολυτήριος τίτλος των τριετών σπουδών τους».
Παράλληλα λειτουργεί και η Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως, στην οποία έχουν εγγραφεί φέτος πάνω από 200 μαθητές, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, σύμφωνα με τους διοργανωτές, προερχόμενοι από κάθε γωνιά της χώρας. Από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο. «Ακόμη και από το εξωτερικό έχουν εγγραφεί έλληνες μαθητές. Από την Εση, την Οξφόρδη, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, τη Βιέννη, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η ηλικία των μαθητών αυτών ποικίλλει, διότι έχουν εγγραφεί τόσο μαθητές σχολείων όσο και μεγαλύτεροι στην ηλικία» σημειώνουν οι διοργανωτές.
Οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω υπολογιστή, ενώ και σε αυτούς έχει σταλεί δωρεάν το βιβλίο της Εταιρείας.
Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν τον Μάιο, με δύο ενδιάμεσα διαγωνίσματα που διεξάγονται επίσης διαδικτυακά.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη Σχολή Αστρονομίας μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα της Εταιρείας 24210 51.061 και 24210 46.253. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Σχολής (school.astronomos.gr) και την ιστοσελίδα της Εταιρείας www.astronomos.gr).

HeliosPlus