Με άδεια ταμεία κατέθεσε ότι παρέλαβε τη διοίκηση της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» ο πρώτος μάρτυρας, Κωνσταντίνος Δήμτσας, που κατέθεσε στη δίκη του πρώην επικεφαλής της Οργάνωσης, Δημήτρη Φουρλεμάδη και ακόμα τριών κατηγορουμένων.
Ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης κατηγορείται για απιστία και υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς επιχορηγήσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών για φιλανθρωπικές δράσεις, φέρονται να ιδιοποιήθηκαν και να δαπανήθηκαν σε σκοπούς διαφορετικούς από τους αρχικούς.
Καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Κωνσταντίνος Δήμτσας, γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», που σήμερα έχει μετονομαστεί σε «Αποστολή», χαρακτήρισε τον Δημήτρη Φουρλεμάδη «μαέστρο και ουσιώδη διαχειριστή της Αλληλεγγύης», ενώ για το ρόλο των άλλων δύο μελών της Επιτροπής είπε ότι ήταν τυπικός. «Όταν ανέλαβα τη διοίκηση, βρήκα ένα χάος», υποστήριξε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον έλεγχο που ζητήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος τον Μάιο του 2008 στην «Αλληλεγγύη»: «Ο έλεγχος επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη. Τα ταμεία της, ενώ θα έπρεπε να είχαν μέσα 5,6 εκατομμύρια ευρώ, είχαν μόλις 330.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 180.000 ήταν δεσμευμένα για την κάλυψη επιταγών και άμεσα ταμειακά διαθέσιμα περί τις 5.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τον κ. Φουρλεμάδη να μας παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία, και δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει την επόμενη ημέρα. Όμως δεν το έκανε και δεν έδωσε καμία εξήγηση».
Κατά τον κ. Δήμτσα, το 2006, όταν έγινε αντιληπτό στο ΥΠΕΞ ότι δεν έφτασε ποτέ η αποστολή στον προορισμό της, ζήτησε πίσω τα χρήματα από την Αλληλεγγύη. Αλλά επειδή τα 5,6 εκ. δεν υπήρχαν, «ο κ. Φουρλεμάδης συγκάλεσε το Δ.Σ. και πρότεινε τη σύναψη δανειακής σύμβασης, προκειμένου να επιστραφούν τα 5,6 εκατ. ευρώ στο υπουργείο».
Πράγματι, ελήφθη το δάνειο από τον εφοπλιστή Νικόλαο Φράγκο και τα χρήματα επεστράφησαν. Πώς όμως εξοφλήθη το δάνειο του εφοπλιστή; Άμεσα, η ΜΚΟ έλαβε από το ΥΠΕΞ νέα επιχορήγηση, για αποστολή πουλερικών, αυτή τη φορά στο Ιράκ και η προκαταβολή των 5,6 εκατομμυρίων που εισπράχθηκε, αυθημερόν δόθηκε στον εφοπλιστή για την εξόφληση του δανείου.
Για αυτή τη δεύτερη αποστολή στο Ιράκ, αγοράστηκαν και κοτόπουλα, αξίας 300.000 ευρώ. Δεν εστάλησαν ωστόσο εγκαίρως, με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν και να κατασχεθούν.
«Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση βρήκαμε ακόμη 19 προγράμματα για τα οποία είχαν ληφθεί προκαταβολές, αλλά δεν εκτελέστηκαν ποτέ», είπε ο μάρτυρας, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε την εντύπωση ότι «η ΜΚΟ το κορόιδευε. Ήμασταν σε δεινή θέση».
Πρόεδρος: Τελικά τα χρήματα για το πρώτο πρόγραμμα τί έγιναν;
Μάρτυς: Πληρώθηκαν διάφορα, μισθοί, επικοινωνιολόγοι, έγινε αγορά κτιρίων, και άλλα
Πρόεδρος: Ηταν νόμιμες αυτές οι πληρωμές;
Μάρτυς: Εάν εννοείτε, εάν είχαν παραστατικά, ναι είχαν. Όμως, μπορούν να δημιουργούνται έξοδα χωρίς να υπάρχουν.
Το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην Αλληλεγγύη ποσό επιστροφής 6,4 εκατ. ευρώ και έχουν δεσμευθεί ακίνητα της οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (η ΜΚΟ είναι ΝΠΔΔ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών). Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης έχει επιστρέψει τις 500.000 ευρώ.
Ο βασικός κατηγορούμενος αρνείται ότι υπεξαίρεσε χρήματα από τη ΜΚΟ και υποστηρίζει ότι όλα τα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 2 Μαρτίου.
Το ιστορικό
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Δ. Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ αλλά και άλλες μικρότερες επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών για φιλανθρωπικές αποστολές. Κατηγορείται επίσης για ποσό 250.000 ευρώ που δόθηκαν ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, με την οποία είχε κλειστεί συμφωνία μεταφοράς πουλερικών, η οποία ποτέ δεν έγινε διότι δεν είχε βρεθεί ούτε ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής αλλά ούτε και το εμπόρευμα.
Το βασικό σκέλος της κατηγορίας αφορά σε προκαταβολή επιχορήγησης ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε το 2005 για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Ζιμπάμπουε και στο Μαλάουι. Ωστόσο, τα χρήματα φέρονται να δαπανήθηκαν εξ ολοκλήρου για διάφορες δαπάνες, όπως πληρωμές μισθοδοσίας της ΜΚΟ, λογαριασμών ΔΕΚΟ, πληρωμές ΙΚΑ και φόρων, αμοιβές επικοινωνιολόγων.