Το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη για το πολυσυζητημένο θέμα του Ελληνικού. Απέρριψε την προσφυγή δέκα κατοίκων των δήμων Αθηναίων, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας και Ηλιούπολης, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί απόφαση της υπουργού Πολιτισμου κυρίας Λυδίας Κονιόρδου, με βάση την οποια κτίρια και τεχνικές εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού δεν χαρακτηρίζονται ως μνημεία.

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο κ. Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο κ. Χρήστο Παπανικολάου, απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων, με βάση τους οποίους τα εν λόγω κτίρια είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, σπουδαία για τη συλλογική κοινωνική μνήμη.

Το αίτημά τους αφορούσε τα εξής κτίρια και τεχνικές εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού: 1) Το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων), 2) Τον παλαιό πύργο ελέγχου του αεροσταθμού και 3) Το συγκρότημα 5 κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων Αθηνών που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930 (νυν κτήρια Υ.Π.Α.), ιδιοκτησίας σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη σε εξαντλητική εξέταση και των τριών κτιρίων, με βάση τα κριτήρια της νομοθεσίας και συγκεκριμένα, την αρχιτεκτονική, πολεοδομική, καλλιτεχνική, κοινωνική, τεχνική και εν γένει ιστορική σημασία τους.

Υστερα από διαλογική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και οι ενδιαφερόμενοι φορείς, κατέληξε στον μη χαρακτηρισμό αυτών των κτιρίων.

Η κρίση αυτή, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, είναι «επαρκώς αιτιολογημένη», συνεπώς, ο περί του αντιθέτου ισχυρισμός των κατοίκων θεωρειται ως αβάσιμος.

Οι κάτοικοι που προσέφυγαν είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, μεταξύ αυτών και η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. κυρία Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κυρία Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.

Αρχικώς είχε προσφύγει και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) – Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων (ΠΟΕΑ), αλλά τελικά παραιτήθηκε.