Με τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τη Σύμβαση της Βαρσοβίας, παρατείνεται η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών, έως τις 27 Ιουλίου 2017.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται το περιθώριο χρόνου στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα παρακάτω εργαλεία:

· Υποβολή αντιρρήσεων επί του χαρακτήρα των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη

· Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη

· Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που είχαν στο παρελθόν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η καταληκτική αυτή ημερομηνία είναι δεσμευτική και αποτελεί την τελευταία παράταση που δίνεται, καθώς η μερική κύρωση του χάρτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Τονίζεται επίσης ότι η 27η Ιουλίου 2017 είναι καταληκτική ημερομηνία τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας, όσο και αυτούς του εξωτερικού, λόγω της παραπάνω αναγκαιότητας.

Η παράταση αυτή δίνεται για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών, αλλά και για να υπάρχει επάρκεια χρόνου, ώστε να αποσταλούν τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ.

Με την παράταση θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του ηλεκτρονικού εργαλείου, που έχει δημιουργηθεί από την ΕΚΧΑ Α.Ε. εδώ και λίγες ημέρες, για την αίτηση πρόδηλου σφάλματος. Η δημιουργία και εφαρμογή εύχρηστων εργαλείων για τους πολίτες, σε εφαρμογή της σχετικής ΥΑ, εντάσσονται στην πολιτική του ΥΠΕΝ για την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη μείωση του κόστους.

Τέλος, η παράταση δίνεται ώστε να υπάρξει δυνατότητα ενημέρωσης όλων των αγροτών των οποίων οι εκτάσεις αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ, ώστε να προχωρήσουν, εφόσον το επιθυμούν, στη χρήση των παραπάνω εργαλείων, καθώς και για να ολοκληρωθεί η έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων και εγκυκλίων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη χρήση αυτών.

Σαράντα Δήμοι – σε όλη τη χώρα – δεν έχουν καταθέσει τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων.

Αυτό αποκάλυψε, την Τετάρτη μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Σημειώνεται, πως με τη νέα παράταση που έχει δοθεί, θα πρέπει έως τις 27 Ιουλίου 2017 οι Δήμοι να υποβάλλουν τις οικιστικές πυκνώσεις και, οι πολίτες τις αντιρρήσεις τους επί των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Όπως ανέφερε, ο αναπληρωτής υπουργός, οι Δήμοι που δεν έχουν στείλει ακόμη τα στοιχεία είναι: Αλεξανδρούπολης, Αν. Μάνης, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Βοίου, Βορ. Κυνουρίας, Γορτυνίας, Δέλτα, Δοξάτου, Δυτ. Μάνης, Δωδώνης, Έδεσσας, Ελαφονησίου, Εορδαίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Ζαχάρως, Καβάλας, Κασσάνδρας, Κέρκυρας, Κιμώλου, Κομοτηνής, Κόνιτσας, Μεσσήνης, Μετσόβου, Μυκόνου, Ναυπλίου, Νέας Προποντίδας, Νοτ. Κυνουρίας, Νοτ. Πηλίου, Οιχαλίας, Περιστερίου, Πύλου – Νέστορος, Σιθωνίας, Σίφνου, Σκοπέλου, Σπάρτης, Σπετσών, Χίου και Ωραιοκάστρου.

Σύμφωνα με τον Σωκράτης Φάμελλο, με την ολοκλήρωση των δηλώσεων καλλιέργειας από τους αγρότες « θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα σε αυτό το μήνα να τους ενημερώσουμε όλους προσωπικά, στην περίπτωση που οι εκτάσεις που χρησιμοποιούν αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες, ώστε να προχωρήσουν στη χρήση των εργαλείων που έχουμε νομοθετήσει για την καλλιέργεια σε πρώην δασικές εκτάσεις».

Στην ομιλία του, ο αναπλωρωτης υπουργός, τόνισε ακόμη, πως θα δοθεί η δυνατότητα στις Διευθύνσεις Δασών να δίνουν πιστοποιητικά για τον δασικό χαρακτήρα των εκτάσεων, χωρίς την ανάγκη προσέλευσης των πολιτών στα κτηματολογικά γραφεία, για τη μεταβίβαση των εκτάσεων, επί των κυρωμένων δασικών χαρτών.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι, μέσα στο 2017 να αναρτηθούν δασικοί χάρτες στο 17% των εκτάσεων της χώρας και ιδιαίτερα στις περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Κιλκίς, Ημαθίας, Σερρών και Ανατολικής Αττικής.