Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ και του Σωματείου Εργαζομένων του οργανισμού για τον τρόπο αξιολόγησης και κατάρτιση των πινάκων των υποψηφίων για την κάλυψη 52 θέσεων, με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στις αποφάσεις του ΔΣ, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ.

Το Σωματείο Εργαζομένων υποστηρίζει ότι με σχετική απόφαση του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, δύο εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών απολύονται και μάλιστα αναιτιολόγητα. Ωστόσο, το ΔΣ του οργανισμού σε σημερινή ανακοίνωσή του διαψεύδει «ως απολύτως ανακριβές και αβάσιμο το περιεχόμενο της χθεσινής ανακοίνωσης του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Ο.ΚΑ.ΝΑ. Σε καμία περίπτωση δεν συντρέχει ‘απόλυση’ οποιουδήποτε εργαζόμενου στον ΟΚΑΝΑ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, όπως ψευδώς αναφέρεται στην ως άνω ανακοίνωση».

Το ΔΣ υποστηρίζει ότι πρόκειται για διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων που έχουν υποβλήθεί για τις δύο θέσεις εργασίας στα πλαίσια της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που πρέπει να διέπουν τις διαδικασίες του ΟΚΑΝΑ.

Συμπληρώνει επίσης, ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι υπερβολικές, ενώ αφήνει και αιχμές για τη χρονική στιγμή που γίνονται αυτές οι κινητοποιήσεις, «με δεδομένη την πρόσφατη εκλογή νέου Γενικού Διευθυντή και την έναρξη σε λίγες ημέρες νέων δομών για την απορρόφηση της λίστας» όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ υπενθυμίζει ότι τάσσεται σταθερά υπέρ της πλήρωσης των θέσεων εργασίας με προσωπικό αορίστου χρόνου και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθούν 25 θέσεις αυτού του τύπου.

Η εκδοχή των εργαζομένων

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ΔΣ του ΟΚΑΝΑ δεν έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τις δύο θέσεις απασχόλησεις, καθώς λένε οι 52 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν με δελτίο παροχής υπηρεσιών πριν τρεις μήνες, πέρασαν από την Επιτροπή προσλήψεων που το ΔΣ είχε ορίσει.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, οι ενστάσεις εξετάσθηκαν μετά την πρόσληψη των συναδέλφων τους και μάλιστα με μεγάλη χρονική καθυστέρηση καταλογίζοντας γι’ αυτό ευθύνη στον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελο Καφετζόπουλο και σε συγκεκριμένο μέλος του ΔΣ.

Κατά την εξέταση του θέματος στο ΔΣ της 24ης Μαΐου, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ εισηγήθηκε στο ΔΣ να μην γίνουν δεκτές οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί, ενώ ο Νικόλαος Χαμτζούδης προχώρησε σε δική του μοριοδότηση-αξιολόγηση.

Εν τέλει όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, ο κ. Καφετζόπουλος αντί να υποστηρίξει την δική του θέση που ταυτιζόταν τόσο με την εισήγηση της Επιτροπής, όσο και με την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του ΟΚΑΝΑ, υποστήριξε την άποψη του κ. Χαμτζούδη.

Μετά τις διαμαρτυρίες του Σωματείου προς τον κ. Καφετζόπουλο για την παραβίαση των διαδικασιών, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ζήτησε από την Επιτροπή προσλήψεων συμπληρωματική εισήγηση, όπου θα καταγράψει αναλυτικά τόσο τα τυπικά προσόντα, όσο και το τι έγινε στις συνεντεύξεις

Η Επιτροπή συνεδρίασε την προηγούμενη Παρασκευή και απέστειλε την εισήγησή της στον πρόεδρο, όπου τάχθηκε υπέρ της επιλογής των δύο ατόμων που ήδη εργάζονται στον ΟΚΑΝΑ.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι ο κ. Καφετζόπουλος έμεινε αμετακίνητος στη θέση του και απλώς ανέφερε ότι »το συγκεκριμένο θέμα δε θα συζητηθεί στο σημερινό ΔΣ γιατί θέλει να είναι παρόντες και τα υπόλοιπα μέλη, που σήμερα απουσίαζαν».