Επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα οι συνθήκες διαβίωσης των 14.000 προσφύγων στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, λόγω των βροχών και του κρύου που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα.

Αντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν και την πείνα. Οι ουρές για ένα κομμάτι ψωμί, ένα φρούτο, ακόμα και ένα αυγό είναι ατελείωτες και εξαντλητικές. Οι εικόνες από την τελευταία διανομή είναι ενδεικτικές της κατάστασης. Απλωμένα χέρια, φωνές και σπρωξίματα προσφύγων για ένα αυγό, μία κονσέρβα και ένα φρούτο που θα σβήσουν για λίγο την πείνα τους…

Συγκλονίζει το μπάνιο βρέφους στις λάσπες

Τη συγκινητική στιγμή του μπάνιου ενός βρέφους, που για πρώτη φορά αντίκρυσε το φως στον καταυλισμό της Ειδομένης, κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός.

Όπως αναφέρει σε tweet του ο ιρλανδός δημοσιογράφος το μωρό γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου.

Η φωτογραφία αποτυπώνει τόσο το προσφυγικό δράμα, όσο και την ελπίδα για ζωή που φέρνει η γέννηση ενός παιδιού.

Το σχόλιο της Φώφης Γεννηματά

«Η ελπίδα γεννιέται ακόμα και στο κρύο και τις λάσπες μιας Ευρώπης της υπεροψίας και των διαπραγματεύσεων «υψηλού επιπέδου». Ας χαμηλώσουμε όλοι το βλέμμα και να δούμε εκεί, στις λάσπες της κάθε Ειδομένης, τα παιδιά που ζητούν προστασία, ασφάλεια και δικαιοσύνη. Και τότε να πράξουμε το καθήκον μας. Τέρμα στα ψέματα.



Η απελπισία οδηγεί εκτός Ειδομένης τους πρόσφυγες

Λόγω των άθλιων συνθηκών και της κατάστασης στα σύνορα που παραμένουν ερμητικά κλειστά, περίπου 800 πρόσφυγες έχουν ήδη εγκαταλείψει τον προσωρινό καταυλισμό, αναζητώντας θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν στην περιοχή.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η Ειδομένη να αδειάσει τις επόμενες ημέρες και οι πρόσφυγες να μετακινηθούν με λεωφορεία προς τις νέες δομές φιλοξενίας που ετοιμάζονται. Προτεραιότητα, μάλιστα, θα δοθεί σε οικογένειες με παιδιά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο Mega, «βλέπει» ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ειδομένη σε 1-2 εβδομάδες και αποκλείει το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης.

Ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν κάποιοι πρόσφυγες που γυρνάνε προς τα πίσω, αλλά και κάποιοι που πάνε το βράδυ στους καταυλισμούς για να κοιμηθούν και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως εξήγησε, είναι να πειστούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει, με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια, και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών να πάνε στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

«Δεν είναι εύκολη η κατάσταση εκεί. Υπάρχει πολύς κόσμος. Εμείς έχουμε υποδομές σε ένα κορδόνι καταυλισμών γύρω στα 15-20 χιλιόμετρα παραπίσω. Μιλάω για Χέρσο, για Πολύκαστρο, για Διαβατά και φτιάχνουμε συνεχώς νοτίως της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά» είπε ο κ. Τόσκας. «Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο» τόνισε.

Την ίδια εκτίμηση ότι σε 1-2 εβδομάδες η πλειονότητα των προσφύγων από την Ειδομένη θα έχει μετακινηθεί οικειοθελώς στις οργανωμένες δομές που υπάρχουν, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, τονίζοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει με αστυνομική επιχείρηση. «Θα χρειαστεί χρόνος για να ενημερωθούν γιατί είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, που ακούνε αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα».

Ακόμη περισσότεροι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα την Παρασκευή

Για 42.253 πρόσφυγες σε όλη την επικράτεια, δηλαδή για ακόμα περισσότερους συγκριτικά με τις προηγούμενες μέρες, κάνουν λόγο τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Από αυτούς οι 12.000 βρίσκονται εντός camp στην Ειδομένη.

Οι 8.293 βρίσκονται στα νησιά, όπου οι αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 864. Συγκεκριμένα, 5.019 βρίσκονται στη Λέσβο, 2.109 στη Χίο, 894 στη Σάμο, 137 στη Μεγίστη, 79 στην Κω, 48 στη Λέρο και επτά στη Ρόδο.

Στην Αττική φιλοξενούνται 10.249 άτομα. Η νέα δομή που προστέθηκε από την Πέμπτη είναι οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, όπου έχουν μεταφερθεί 129 πρόσφυγες. Στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 3.549, στις τρεις δομές του Ελληνικού σε 3.901, στον Ελαιώνα σε 712 και στο Σχιστό σε 1.958.

Στις Θερμοπύλες φιλοξενούνται 260 άτομα, ενώ το βράδυ της Πέμπτης μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά 200 πρόσφυγες στα Τρίκαλα και 400 στη Λάρισα. Από την Πέμπτη άλλοι 347 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί σε μια παλιά αποθήκη εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Δράμας.

Στο Χέρσο Κιλκίς διαμένουν 3.738 άτομα, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.343, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 800, στην Ελευθερούπολη 200, στην Κοζάνη 420 και στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης 2.003.