Σφοδρή επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσυνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον εισαγγελέα Εφετων κ. Ι. Αγγελή, αλλά και τον «συκοφάντη δημοσιογράφο» κ. Κώστα Βαξεβάνη, εξαπέλυσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.
Με χειμαρρώδη, καταγγελτικό λόγο, ο κ. Βγενόπουλος -με αφορμή την αρχειοθέτηση της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας και την ολοκλήρωση της έρευνας από την ελληνική δικαιοσύνη- παραθέτει σωρεία στοιχείων με τα οποία επιχειρεί να καταδείξει αφενός μεν την απευθείας επέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου στο πεδίο της Δικαιοσύνης, αφετέρου δε την αγαστή – υπόγεια συνεργασία ανάμεσα σε εκπροσώπους της Δικαιοσύνης και το περιοδικό «hot doc», με πολιτικά ερείσματα και ανοχή.

«Ιδιότυπη περίπτωση συκοφάντη ο Βαξεβάνης»

Ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για μπανανία αλλά και για κατάσταση που έχει ξεφύγει, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη πρέπει να διαδραματίσει ρόλο ως διακριτή εξουσία.

Αναλυτικότερα:
«Μέχρι το τέλος του 2014, ο Κώστας Βαξεβάνης ήταν μια ιδιότυπη περίπτωση συκοφάντη δημοσιογράφου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βγενοπούλος, «από την κυβερνητική αλλαγή όμως του 2015 και μετά, ο Κώστας Βαξεβάνης απέκτησε δυστυχώς πολιτικά ερείσματα που του επέτρεψαν να επεμβαίνει αθέμιτα στη Δικαιοσύνη, με εκφοβισμό δικαστών, όταν οι αποφάσεις τους δεν τον ικανοποιούν, με έπαινο αυτών που τον ικανοποιούν, με καταγγελίες δήθεν παράνομων πράξεων δικαστών προς εκφοβισμό, και με παραινέσεις προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που καταθέτουν ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Η δραστηριότητα του Βαξεβάνη, δεν θα ήταν επιτυχής εάν δεν είχε την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και τμήματος της Δικαιοσύνης, και κυρίως της ατιμωρησίας του
για το ποινικό αδίκημα της διαρροής απόρρητων εγγράφων, καθώς και της ατιμωρησίας των δικαστικών λειτουργών που τα προμηθεύουν. Δεν γνωρίζω τα κίνητρα της ανοχής και της πολιτικής στήριξης που του παρέχεται, όμως οι επιπτώσεις στην ανεξαρτησία και το αμερόληπτο της Δικαιοσύνης, καθώς και τη λειτουργία του κράτους Δικαίου είναι καταστροφικές».

Ο επικεφαλής της MIG θυμήθηκε μάλιστα παλαιότερη επίσκεψη του Κώστα Βαξεβάνη στο γραφείο του, κατά την οποία ο δημοσιογράφος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για χορηγίες και διαφημίσεις. Ο Κώστας Βαξεβάνης, πάντα κατά τον κ. Βγενόπουλο, είχε τονίσει ότι παρέχει υπηρεσίες για τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας ιδιωτών και νομικών προσώπων, δηλώνοντας πρόθυμος να βοηθήσει. «Δεν λέω ότι μας εξεβίασε, ωστόσο διερωτώμαι αν θα υπήρχε όλο αυτό, στην περίπτωση που είχαμε συνεργαστεί», σημείωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε βάρος του δημοσιογράφου έχουν εκδικαστεί δύο μηνύσεις (με καταδίκη – φυλάκιση 26 μηνών), ενώ εκκρεμούν άλλες 17 μηνύσεις.

Για τον εμφύλιο στη Δικαιοσύνη

Αναφερόμενος στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Βγενόπουλος ανέγνωσε δημοσίευμα του Τύπου, σύμφωνα με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός επικοινωνούσε απευθείας με εισαγγελέα, δίνοντας οδηγίες για την ανάθεση υπόθεσης. «Έπρεπε τουλάχιστον να το διαψεύσει», είπε, «για να προφυλάξει τόσο το κύρος και την εικόνα των εισαγγελέων, όσο και την αντίληψη περί της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».
Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε επίσης σε ενέργειες του κ. Παπαγγελόπουλου, «με εμφανή διάθεση επηρεασμού της Δικαιοσύνης», σε υποθέσεις που τον αφορούσαν. Με αφορμή μάλιστα παλαιότερη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού περί παρακολούθησης των δικαστικών εξελίξεων δικαστικών υποθέσεων που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον, ο ίδιος εξερράγη: «θα πρέπει να τρελαθούμε εντελώς. Ο υπουργός παρακολουθεί τις δικαστικές εξελίξεις υποθέσεων; Και που είναι στη δική μου υπόθεση το δημόσιο συμφέρον; Η Λαϊκή δεν έχει πάρει λεφτά από το δημόσιο».

Με άξονα, δε, τα δημοσιεύματα του περιοδικού Hot Doc, περί πραξικοπήματος στη Δικαιοσύνη, ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι «δύο ημέρες αργότερα, βγαίνει ο Παπαγγελόπουλος και λέει ότι δεν θα ανεχθούμε δικαστικά πραξικοπήματα. Απόλυτη τρομοκρατία απέναντι σε δικαστές».

Ο επικεφαλής της MIG δεν δίστασε να καταγγείλει τον εισαγγελέα Εφετών και πρώην προϊστάμενο Δικαστικής Συνδρομής κ. Ιωάννη Αγγελή, ως πηγή διαρροής απόρρητων εγγράφων στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, αποδίδοντας τις κινήσεις του στην «προσπάθεια προώθησης της καριέρας του, γινόμενος αρεστός στα κέντρα εξουσίας που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξή του». Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στη διαρροή μηνυτήριας αναφοράς που μόνον ο εισαγγελέας θα μπορούσε να έχει.

Με αφορμή τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης, ο ίδιος διερωτήθηκε επίσης για την καθυστέρηση χειρισμού της δικογραφίας, αλλά και γιατί δεν έχει περάσει ακόμη πειθαρχικό ο κ. Αγγελής.

Απαντώντας σε ερώτηση περί φημών για εμφύλιο στη Δικαιοσύνη, ο κ. Βγενοπούλος συνέστησε «υπομονή» μέχρι η κυβέρνηση να κάνει γνωστές τις δικές της επιλογές. Συγκεκριμένα είπε «εάν είναι αλήθεια τα περί εμφυλίου, αντί να διαλύσουν τα της Δικαιοσύνης, ένα πράγμα έχω να συστήσω, υπομονή! Τον Ιούνιο λήγει η θητεία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κύριας Ευτέρπης Κουτζαμάνη, και τον Σεπτέμβριο αυτή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ισιδώρου Ντογιάκου. Υπομονή!».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Βγενοπούλος εκτίμησε επιπροσθέτως ότι ο πρώην συνεργάτης του κ. Αντώνη Σαμαρά, κ. Σταύρος Παπασταύρου, δεν μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα. «Δεν γνωρίζω τον κ. Παπασταύρου. Με αυτά που έχουν συμβεί όμως, δεν μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα. Τόσα που έχει ακούσει από πολιτικούς, δημιουργούν προϋποθέσεις μη δίκης, μη δίκαιης δίκης», είπε.

Άκυρη η δίωξη κατά του Στ. Ψυχάρη και τραπεζικών στελεχών

Σε ερώτηση σχετικά με την ποινική δίωξη κατά του εκδότη κ. Σταύρου Ψυχάρη και στελεχών της Alpha Bank, για προσωπικό δάνειο του εκδότη, ο κ. Βγενοπούλος χαρακτήρισε άκυρη τη δίωξη.
«Ο Ψυχάρης είναι ένα όνομα. Εμένα με ενδιαφέρει πρωτίστως το τραπεζικό σκέλος. Οταν μιλάμε για το αδίκημα της απιστίας δέκα ατόμων, η υπόθεση παραπέμπει ουσιαστικά σε εγκληματική οργάνωση. Οποίος το ισχυρίζεται αυτό, δεν ξέρει πως λειτουργεί μια τράπεζα!».

Παραθέτοντας μάλιστα παράδειγμα της πολυπρόσωπης εσωτερικής λειτουργίας της τράπεζας, και της λήψης συναφών αποφάσεων, σημείωσε ότι δεν γίνεται, δεν μπορεί να σταθεί μια τέτοια κατηγορία. «Είναι δυνατόν σε 40-50 άτομα, να υπάρχει δόλος;» είπε. «Οταν βλέπω απιστία δέκα ατόμων, θα μου επιτρέψετε να έχω τεράστιες αμφιβολίες».

Σε σχέση με το πρόσωπο του κ. Ψυχάρη, ο κ. Βγενοπούλος τοποθετήθηκε τελικά, παρότι – όπως είπε – διαφωνεί με την ανακοίνωση του ΔΟΛ περί «προσωρινού». Συσχετίζοντας μάλιστα τα όσα είχε ήδη καταγγείλει περί τον κ. Παπαγγελόπουλο και τις επεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη, διερωτήθηκε : «κυνηγάει η κυβέρνηση τον Ψυχάρη; Η ποινική δίωξη είναι άκυρη!». Και πρόσθεσε λίγο αργότερα, ότι αν συνεχιστούν τέτοιες πρακτικές, θα καταλήξουμε στο μεγαλύτερο φιάσκο της Δικαιοσύνης.

Η Κύπρος και η προσφυγή

Ο κ. Βγενόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα της προσφυγής της ΜΙG (και 18 ελλήνων επενδυτών) εναντίον της Κύπρου, στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου αναμένεται εντός των προσεχών 12 μηνών_ όπως είπε. Διεκδικούν ποσά της τάξεως του 1,2 δις ευρώ, καθώς – όπως υπογράμμισε – η Λαϊκή Τράπεζα καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων και εκπροσώπων της κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο ίδιος απεκάλυψε, δε, ότι η υπό εκκαθάριση σήμερα Λαϊκή Τράπεζα έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, διεκδικώντας ποσό άνω των 4 δις ευρώ, ως αποζημίωση από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, και επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος δεν χορήγησε ELA στα κυπριακά υποκαταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα.
Με οξείς χαρακτηρισμούς, ο κ. Βγενόπουλος μίλησε για πρωτοφανή εχθρική ενέργεια της Κύπρου κατά της Ελλάδας, παραθέτοντας στοιχεία για να καταδείξει ότι «η κυπριακή κυβέρνηση όχι μόνον ήταν ενήμερη αλλά είχε δώσει και την έγκρισή της».

«Στο πλαίσιο αυτό, ο συναγελασμός και η συνεργασία μεταξύ διαφόρων ελλήνων με Κύπριους αξιωματούχους, εφόσον βεβαίως η υπόθεση αυτή τους είναι γνωστή, είναι αδιανόητος, προτού η Κύπρος αποσύρει την εξωφρενική απαίτηση της», πρόσθεσε. «Προφανώς, εξαιρούνται οι συνεννοήσεις για την επίλυση του κυπριακού, που είναι το μείζον εθνικό θέμα, αλλά για οτιδήποτε άλλο το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας πρέπει να πρυτανεύσει. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα είχε συμβεί, αν π.χ. η Γερμανία είχε αυτή την απαίτηση απέναντι μας;».