Περισσότερα από 100 έργα, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ, υλοποιεί η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚτΥπ ΑΕ), μέσα από μία πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων, σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση του πρώτου έτους της λειτουργίας της.
Η ΚτΥπ ΑΕ προήλθε από τη συγχώνευση της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσοκομείων (ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ), του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ ΑΕ), του κατασκευαστικού χαρτοφυλακίου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ).
Έτσι, είναι ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου Υποδομών για τα κτιριακά έργα σχολείων, νοσοκομείων, πυροσβεστικών σταθμών και πρεσβειών κτλ. Ήδη η συγχώνευση των εταιρειών έχει αποδώσει οικονομικά οφέλη της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.
Από τα έργα της το 30% εκτελείται μέσω Συμβάσεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το 40% από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ περίπου 30% χρηματοδοτείται μέσα από δάνειο της ΕΤΕπ.
Μάλιστα, το 2015, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας κ. Ηρακλή Δρούλια, η εταιρεία εξετάζει την επέκταση του δανεισμού της ΕΤΕπ και για την κατασκευή νοσοκομειακών υποδομών και ήδη γίνονται συζητήσεις με την τράπεζα προς αυτή την κατέυθυνση.
Τα έργα σε αριθμούς
Η ΚτΥΠ ΑΕ έχει απορροφήσει συνολικά 123 εκατ. ευρώ για έργα σχολείων και 128 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών υγείας.
Έως τον Δεκέμβριο του 2014 είχε εντάξει 85 έργα υποδομών εκπαίδευσης και 41 έργα υποδομών υγείας, προϋπολογισμού 212 εκατ. ευρώ και 295 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Το 2014 εκπονήθηκαν 26 νέες μελέτες έργων, ενώ ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν προς χρήση 26 έργα.
Στο τέλος του 2014 η εταιρεία υλοποιούσε 56 έργα εκπαιδευτικών υποδομών προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ και 12 έργα υποδομών υγείας, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.
Επίσης, προγραμμάτισε την υπογραφή 25 νέων συμβάσεων έργων που είχαν δημοπρατηθεί, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ και την δημοπράτηση 40 νέων έργων προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ «αμέσως μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους», αναφέρεται.
Είναι εντυπωσιακό ότι τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας ανέρχονται μόλις στο 1% του προπουλογισμού της, ενώ το κόστος μισθοδοσίας φτάνει μόλις το 3%.
Ο κ. Δρούλιας παραδέχθηκε πάντως ότι εάν για κάποιον λόγο σταματήσει η κοινοτική χρηματοδότηση, η εταιρεία θα έχει πρόβλημα.
Απεντάχθηκε η Γκράβα
Ερωτηθείς από «Το Βήμα» για την τύχη του εμβληματικού σχεδίου για την ενεργειακή, περιβαλλοντική, πολεοδομική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση του κτιριακου συγκροτήματος της Γκράβας, ο κ. Δρούλιας απάντησε ότι τον Ιούλιο του 2014 το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε απένταξη του σχεδίου, προϋπολογισμού 8,6 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Κτιριακών Υποδομών, η εταιρεία προσπαθεί να εντάξει το σχέδιο στη νέα προγραμματική περίοδο. Παράλληλα, έχει δημοπρατήσει την αναβάθμιση ορισμένων τμημάτων του σχολικού συγκροτήματος.
Εμπλοκή με την πρεσβεία του Βερολίνου
Παράλληλα, σε άλλη ερώτηση του «Βήματος» για την τύχη της νέας πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο -ένα έργο που δημοπρατήθηκε από την πρώην ΚΕΔ για να φτάσει στην ΚτΥΠ, μέσω της συγχώνευσης των εταιρειών- ο κ. Δρούλιας σημείωσε ότι, παρ’ όλο που το έργο έχει κατασκευαστεί και ολοκληρωθεί, ο εργολάβος δεν μπορεί να εκδώσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά καλής λειτουργίας, όπως ορίζει η γερμανική νομοθεσία.
Έτσι, η εταιρεία αναγκάστηκε να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο (Εργοτέλης ΑΕ) και να μην προχωρήσει σε οριστική παραλαβή, ενώ προσέλαβε σύμβουλο προκειμένου να επιτευχθεί η έκδοση των πιστοποιητικών και να λήξει το θέμα εντός του 2015. Πάντως, κάποιοι χώροι ήδη χρησιμοποιούνται από την ελληνική πρεσβεία.
Το έργο της νέας πρεσβείας δημοπρατήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2010 από την πρώην ΚΕΔ, με προϋπολογισμό 21,4 εκατ. ευρώ και εργολαβική προσφορά 18,4 εκατ. ευρώ.
Η μελέτη κατασκευής είχε ανατεθεί κατόπιν διαγωνισμού το 2005 στα συμπράττοντα γραφεία Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική ΑΕ – Obermeyer Planen + Beraten GmbH – Θέων Τεχνικός Όμιλος Μελετητών ΕΠΕ.