Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του «Βήματος» για άμεση εξιχνίαση και για τον αστυνομικό κλοιό στον οποίο βρίσκονταν οι δράστες της απαγωγής της 27χρονης φοιτήτριας πριν από τρεις εβδομάδες και η οποία τελικά είχε αφεθεί ελεύθερη με καταβολή λύτρων 82.500 ευρώ.

Ως οργανωτές της απαγωγής συνελήφθησαν ένας 48χρονος υπάλληλος μεταφορικής εταιρείας και ένας 53χρονος ομογενής από το Καζακστάν που είχε σχέση με νυκτερινό κέντρο στο οποίο εργαζόταν η φοιτήτρια, ενώ αναζητείται άλλος ένας αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, με το όνομα «Αλέκος», ο οποίος φέρεται να ήταν ο φύλακας της 27χρονης για όσο διάστημα την είχαν σε αιχμαλωσία.

Όπως έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ουδείς εκ των συλληφθέντων δεν ανήκε στο οικογενειακό ή στο φιλικό περιβάλλον της κοπέλας.

Παράλληλα εντοπίστηκε το κρησφύγετο των δραστών στη Λούτσα όπως και περίπου 80.000 ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής.

O εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, στον οποίο οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, απήγγειλε στους συλληφθέντες δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και μία πλημμεληματικού βαθμού. Συγκεκριμένα η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους αφορά τα αδικήματα της αρπαγής κατά συναυτουργία με σκοπό τον εξαναγκασμό στην καταβολή λύτρων, της εκβίασης κατά συναυτουργία με σωματική βία και της παράνομης οπλοκατοχής. Και οι δύο παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακριτή από τον οποίο αναμένεται να πάρουν προθεσμία.

Η δίωξη στρέφεται και κατά ενός ακόμη προσώπου που σύμφωνα με τη δικογραφία είναι συνεργός των δύο κατηγορουμένων, ο οποίος διαφεύγει μέχρι στιγμής τη σύλληψη.

Πώς έμαθαν για τους συγγενείς της νεαρής

Όπως προέκυψε, οι δράστες γνώριζαν τον πατέρα και την απαχθείσα αλλά και τις συγγενικές σχέσεις που είχαν με μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης.

Ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας διατηρούσε φιλική σχέση με τον πατέρα της ομήρου και ο συλληφθείς υπάλληλος φέρεται να άντλησε πληροφορίες από τον εργοδότη του –ο οποίος είναι άσχετος με την αρπαγή της 27χρονης– ή και το εργασιακό περιβάλλον του για την οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δράστες επί ένα εξάμηνο σχεδίαζαν την απαγωγή και αφού έμαθαν για την οικονομική της κατάσταση μέσω του προφίλ της στο Facebook, είδαν τα χαρακτηριστικά της και κατάφεραν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για εκείνη.

Η εξιχνίαση

Σημείωναν ακόμη ότι κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη των δραστών αξιοποιώντας μαρτυρίες πολιτών, όπως και εικόνες που πήραν από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας και έχοντας βάλει στο «μικροσκόπιο» τα δύο κινητά τηλέφωνα με τα οποία οι απαγωγείς επικοινωνούσαν με τους συγγενείς της κοπέλας.

Η εξέταση των κινητών άρχισε από την τελευταία κλήση των δραστών καθώς διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από τη Λούτσα (εντόπισαν κεραία). Στη συγκεκριμένη περιοχή και σε άλλα σημεία ερεύνησαν οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας. Μεγάλη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. έγινε και στην περιοχή του Μαραθώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διωκτικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους γενετικό υλικό ενός εκ των εμπλεκομένων. Το DNA είχε βρεθεί σε ιδιόχειρο σημείωμα της απαχθείσας και είχε ταυτοποιηθεί με παρόμοιο γενετικό υλικό που βρέθηκε στα ρούχα της κοπέλας όταν αφέθηκε ελεύθερη. Όπως αναφέρεται, είχε έρθει σε σωματική επαφή με τον απαγωγέα, αφού την είχε μεταφέρει με μοτοσικλέτα.

Οι δράστες αποδέχθηκαν την εμπλοκή τους στην απαγωγή και σύμφωνα με πληροφορίες επικαλέστηκαν την οικονομική κρίση. Όλοι φέρεται να είχαν λευκό ποινικό μητρώο.

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης επισημάνθηκε πως οι δράστες τις βραδινές ώρες στις 31.10.2014 ακινητοποίησαν και επιβίβασαν με τη βία σε όχημα την 27χρονη έξω από την οικία της στην Κυψέλη.

Ύστερα από δύο ημέρες και συγκεκριμένα τις βραδινές ώρες της 2ας Νοεμβρίου, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον πατέρα της και απαίτησαν για την απελευθέρωσή της την καταβολή λύτρων ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Την ίδια μέρα, οι δράστες άφησαν φάκελο με χειρόγραφο σημείωμα της απαχθείσας σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης έξω από το Δημοτικό Στάδιο της Νέας Ιωνίας.

Τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν νέες τηλεφωνικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις των δραστών με τον πατέρα της και την Παρασκευή 7.11.2014 οι δράστες συμφώνησαν να τους καταβληθούν ως «λύτρα» 82.500 ευρώ.

Τα χρήματα αφέθηκαν βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας σε συγκεκριμένο σημείο που υπέδειξαν οι δράστες στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, ενώ η απαχθείσα απελευθερώθηκε ύστερα από δύο ημέρες και συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες της 9ης Νοεμβρίου, κοντά στο σπίτι της στην Κυψέλη, όπου τη μετέφερε με δίκυκλη μοτοσικλέτα ο 48χρονος συλληφθείς.

Όπως τονίστηκε, στο πλαίσιο της έρευνας και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση και αξιολόγηση στοιχείων και δεδομένων εντοπίστηκε στη περιοχή της Αρτέμιδας Αττικής εξοχική οικία η οποία, όπως διακριβώθηκε, αποτελούσε τον χώρο κράτησης της 27χρονης. Η κατοικία ανήκει στην πεθερά του 48χρονου.

Επιπλέον, από την έρευνα ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση της αρπαγής ο 48χρονος και ο 53χρονος, οι οποίοι προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και εξεταζόμενοι ομολόγησαν και περιέγραψαν με λεπτομέρειες τη χρονική αλληλουχία των πράξεών τους.

Όπως προέκυψε, ο 48χρονος είναι ο «εγκέφαλος» της αρπαγής, το άτομο εν προκειμένω που σχεδίασε και κατηύθυνε όλες τις προπαρασκευαστικές και λοιπές επιμέρους ενέργειες που ήταν απαραίτητες για την επίτευξη του σκοπού τους.

Στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο μοτοσικλέτες που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες και οι οποίες ανήκουν σε συγγενικό πρόσωπο του 48χρονου.

Στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 80.000 ευρώ, τα οποία αποτελούν μέρος των καταβληθέντων λύτρων, ενώ στην οικία του 53χρονου συλληφθέντος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων έντεκα φυσίγγια αβολίδοτα, κρότου, μία μεταλλική αμπούλα, μία πλαστική συσκευασία εντός της οποίας υπήρχαν μεταλλικά σφαιρίδια.

Στο πλαίσιο της εργαστηριακής εξέτασης – πραγματογνωμοσύνης ευρημάτων, από το συγκριτικό βιολογικό υλικό προσδιορίστηκε και ταυτίστηκε ο γενετικός τύπος του 48χρονου συλληφθέντος σε πειστήρια, ευρήματα και στοιχεία της υπόθεσης.

Στον τεχνικό τομέα των ερευνών υπήρξε συνδρομή της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία).

Συγχαρητήρια από υπουργό Δημόσιας Τάξης

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας συνεχάρη τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής «για τον χειρισμό και την άμεση εξιχνίαση της συγκεκριμένης υπόθεσης απαγωγής». Πρόσθεσε ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες του Σώματος απέδειξαν για πολλοστή φορά το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, επιβεβαίωσαν την πίστη στον όρκο και στο καθήκον τους να προστατεύουν τον έλληνα πολίτη».

Ευχαρίστησε επίσης τα μέσα μαζικής επικοινωνίας «για τη σοβαρή και ώριμη στάση που επέδειξαν καθόλη τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών και ιδιαίτερα κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα της ομηρίας της 27χρονης κοπέλας».

Επιπλέον τόνισε πως «με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω πως η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει την απόφασή μας για μηδενική ανοχή στην εγκληματικότητα· αποστέλλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τα εκατομμύρια ανθρώπων που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, κάτι που –ειδικά τη σημερινή εποχή– αποτελεί βασική προϋπόθεση για κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας μας και ευημερίας του λαού μας».