Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου οδηγούνται την Τρίτη, τρία άτομα που δικάζονται για τις βίαιες επιθέσεις κατά των Ρομά του Αιτωλικού που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012 και συνεχίστηκαν για τους επόμενους πέντε μήνες.

Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα Ντογιάκου, «…στις 3-8-2012, 15-8-2012, 20-9-2012, 13-10-2012 και 4-1-2013 έγιναν σοβαρά επεισόδια σε βάρος «ρομά» της περιοχής από μέλη, φίλους, στελέχη και οπαδούς της Χρυσής Αυγής, με τη συμμετοχή του ίδιου [του τοπικού βουλευτή της Χ.Α. Κ.Μπαρμπαρούση] κατά τα οποία σημειώθηκαν εμπρησμοί, ξυλοδαρμοί και άλλες βίαιες και παράνομες πράξεις […]».

Ακόμη, στις 4 Αυγούστου 2012 σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Αιτωλικό μεταξύ κατοίκων και Ρομά. Τρία άτομα τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Στις 13 Οκτωβρίου 2012 μία γυναίκα, ο 11χρονος γιος της και ο 23χρονος ανιψιός της δέχτηκαν επίθεση από περίπου επτά άνδρες. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, κάποιος υπέδειξε την γυναίκα ως συγγενή του αρχηγού της κοινότητας των Ρομά.

Στην επίθεση κατά των Ρομά που έγινε στις 4 Ιανουαρίου εννέα άτομα συνελήφθησαν, οκτώ από τους οποίους συνδέονται, σύμφωνα με μαρτυρίες, με τη Χρυσή Αυγή, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά από λίγες ημέρες.

Στη δίκη της Τρίτης θα υπάρχει παρατηρητής από τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ τη νομική εκπροσώπηση της πολιτικής αγωγής έχει αναλάβει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Για το θέμα σχετικά ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΕΕΡΦΑ, η οποία , μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η δίκη των τριών νεοναζί της Χρυσής Αυγής για την επίθεση κατά των Ρομά στο Αιτωλικό τον Οκτώβρη του 2012, κατά της Παρασκευής Κοκόνη και του ανιψιού της, ατόμου με διανοητική αναπηρία, ξεκινάει την Τρίτη 4 Νοέμβρη. Έκανε το «λάθος» να πάει για ψώνια μαζί με το εντεκάχρονο γιο της και τον εικοσιτριάχρονο ανιψιό της και δέχτηκε την επίθεση από πολυμελή ομάδα της Χρυσής Αυγής. Δύο φασίστες χτύπησαν αυτήν ενώ οι περισσότεροι τσιμπούσαν και κακοποιούσαν τον διανοητικά ανάπηρο ανιψιό της.Τότε, τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, έδρασε με την καθοδήγηση και την ενεργή συμμετοχή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής Μπαρμπαρούση. Κατέφυγαν στην Αστυνομία η οποία έμεινε αμέτοχη.

Ήταν μόνο μία από τις πολλές οργανωμένες επιθέσεις των νεοναζί κατά των Ρομά στο Αιτωλικό το 2012-2013 ( 3/8, 15/8,20/9, 13/10 και 4/1/2013), τις οποίες σχεδίασαν και εκτέλεσαν συστηματικά στη περιοχή.Επρόκειτο για καμπάνια της Χρυσής Αυγής κατά των Ρομά για τους οποίους ο Κασιδιάρης στη Βουλή είπε ότι «πρόκειται για ανθρώπινα σκουπίδια.»

Σε μία επίθεση εισέβαλαν στο καταυλισμό των Ρομά και πυρπόλησαν σπίτια με μολότωφ. Η ίδια η κυβέρνηση με αστυνομικές επιχειρήσεις σκούπα στοχοποίησε συλλογικά όλους τους Ρομά ως εγκληματίες ανοίγοντας το δρόμο στη Χρυσή Αυγή.

Είναι πρόβλημα με όλες αυτές τις ρατσιστικές και φασιστικές δολοφονικές επιθέσεις να καθυστερεί ο ορισμός της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής με βάση τις κατηγορίες που περιλαμβάνει το πόρισμα Ντογιάκου. Θα ήταν σκάνδαλο πρώτου μεγέθους η οποιαδήποτε εξέλιξη έκπτωσης στις κατηγορίες των νεοναζί που θα τους οδηγήσει να γλιτώσουν τα ισόβια για τις δολοφονίες και τα εγκλήματα κατά της ζωής εκατοντάδων ανθρώπων που διέπραξαν με τη δράση των Ταγμάτων Εφόδου».

Η ΚΕΕΡΦΑ με την ίδια ανακοίνωση καλεί το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, το εργατικό κίνημα και την αριστερά, να δώσουν το παρών στη δίκη στο πλευρό των Ρομά.