Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σημειώθηκε στις 6 το πρωί της Πέμπτης στην «καρδιά» της Αθήνας στην οδό Αμερικής μεταξύ των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία.

Λόγω των ερευνών έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις οδούς Αμερικής και Πανεπιστημίου ενώ γύρω μετά τις 14:00 άνοιξε η Πανεπιστημίου. Κλειστή παραμένει η Αμερικής. Οι σταθμοί του Μετρό λειτουργούν κανονικά.


Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο επί της οδού Αμερικής απέναντι από το θέατρο «Αλίκη» στην αριστερά πλευρά όπως ανεβαίνει κανείς προς το Κολωνάκι έξω από το κτίριο όπου στεγάζονται γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία χρησιμοποιεί ο κ. Πολ Τόμσεν της Τρόϊκας.
Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές ενώ το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Οι τρομοκράτες όλα δείχνουν πως στάθμευσαν το όχημα τα ξημερώματα. Στις 05.10 άγνωστος τηλεφώνησε στην ιστοσελίδα «Ζούγκλα» και στις 05.15 στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και ανέφερε πως στην οδό Αμερικής, ανάμεσα στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου, έξω από κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται αυτοκίνητο με 75 κιλά εκρηκτικής ύλης. Πριν κλείσει είπε πως θα γίνει έκρηξη σε 45 λεπτά και δεν πρόκειται για φάρσα.
{{{ map }}}
Άμεσα στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις που διέκοψαν την κυκλοφορία και απαγόρεψαν την κίνηση πεζών σε μια μεγάλη ακτίνα. Διαπίστωσαν επίσης πως στην οδό Αμερικής σε σημείο που δεν επιτρέπεται η στάση και στάθμευση πολύ κοντά στην οδό Πανεπιστήμιο υπήρχε ένα ΙΧ αυτοκίνητο μάρκαςNissanSunnyτο οποίο είχε κλαπεί στις 5 Απριλίου.
Τη στιγμή που έληξε η προθεσμία (μεταξύ 05.55-06.00) ακούστηκε η δυνατή έκρηξη που έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές στο κέντρο της Αθήνας. Το αυτοκίνητο μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις και γραφεία σε μεγάλη απόσταση, ακόμα και στην πλατεία Συντάγματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί είχαν ενημερωθεί για την παρουσία ύποπτου οχήματος στο σημείο ελάχιστα λεπτά πριν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Ειδικότερα οι υπάλληλοι εταιρείας ασφαλείας ανέφεραν πως περίπου στις 5 τα ξημερώματα ένα αυτοκίνητο μάρκαςNissanSunny στάθμευσε στην οδό Αμερικής 4, εμπρός από το πάρκιν του εμπορικού κέντρο και ακριβώς απέναντι από την πλαϊνή είσοδο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως είπαν στη συνέχεια από τη θέση του οδηγού βγήκε ένα άτομο που φορούσε κράνος και χωρίς να κλειδώσει το όχημα επιβιβάστηκε σε μια μαύρη μοτοσικλέτα χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας και τράπηκαν σε φυγή.

Όταν αντιλήφθηκαν τις κινήσεις αυτές οι υπάλληλοι της εταιρείας ασφαλείας ενημέρωσαν την Αστυνομία και μετά την εξέταση από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο διαπιστώθηκε πως είχε κλαπεί στις 5 Απριλίου 2014 από τη περιοχή της Καισαριανής.

Στο χώρο της έκρηξης έφτασαν πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν έρευνες τόσο στην οδό Αμερικής όσο και σε παρακείμενους δρόμους αναζητώντας στοιχεία.
Παράλληλα αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναζητούν στοιχεία μέσα από εικόνες από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στη περιοχή αλλά και ανθρώπους που ήταν στη περιοχή τη στιγμή εκείνη (υπάλληλοι εταιρειών σεκιούριτη) οι οποίοι μπορεί να αντιλήφθηκαν τους τρομοκράτες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί εξετάζουν σοβαρά μαρτυρία σύμφωνα με την οποία ένα άτομο στάθμευσε το όχημα και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του. Ακολούθως τράπηκαν σε φυγή.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ λένε ότι δεν επελέγη τυχαία η συγκεκριμένη ημέρα για το τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς αύριο φτάνει για επίσκεψη στη χώρα μας η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ σε απόσταση αναπνοής από το σημείο της έκρηξης βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος.Το χτύπημα συνέπεσε χρονικά και με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Σημείωναν επίσης ότι η κλοπή του οχήματος είχε γίνει πέντε μέρες νωρίτερα, κάτι που δείχνει ότι οι τρομοκράτες είχαν προσχεδιάσει εδώ και καιρό το «χτύπημα» και έκαναν λόγο για υψηλού ρίσκου ενέργεια (καθώς κινήθηκαν στο κέντρο με ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά), αλλά και παράλληλα ήθελαν να στείλουν μήνυμα ότι δεν διστάζουν να χτυπήσουν ακόμα και σε ένα καλά φυλασσόμενο σημείο, λίγα μέτρα από τη Βουλή.

Επιπλέον στις 10 Απριλίου του 2010 οι αρχές είχαν προχωρήσει στη σύλληψη μελών της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφος του Πόλα Ρούπα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο πίσω από την τρομοκρατική επίθεση να κρύβεται ο Μαζιώτης και να επρόκειτο για ενέργεια που έγινε σε συνεργασία με τον Χριστόδουλο Ξηρό, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας οργάνωσης.

Το τρομοκρατικό χτύπημα «θυμίζει» ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά βαν που είχε γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου του 2009 έξω από το Χρηματιστήριο Αθηνών.