Ερευνα εις βάθος με αντικείμενο τον αναπτυξιακό νόμο, τη χορήγηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και το καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων που καλύπτει ολόκληρη την παρελθούσα 15ετία πραγματοποιούν οι κοινοτικές Αρχές σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», κλιμάκιο ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (γνωστότερης ως OLAF) αποχώρησε προ ημερών από την Αθήνα, έπειτα από δίμηνη παραμονή, κατά τη διάρκεια της οποίας πέρασε από φύλλο και φτερό την κατανομή διαφόρων προγραμμάτων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, υποσχόμενο να επιστρέψει.
Είχαν προηγηθεί πολλαπλές και παράλληλες επισκέψεις και άλλων κλιμακίων, αποτελούμενων από στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Ανταγωνισμού (DG COMP), Περιφερειών (DG REGIO) και υπαγόμενων απευθείας στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο υπηρεσιών, που έκαναν έρευνες σε ολόκληρο το φάσμα της εφαρμογής των συνδεομένων με την ΕΕ πράξεων περί επιδοτήσεων και κρατικών ενισχύσεων.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν την έρευνα των Βρυξελλών και εκφράζουν την ενόχλησή τους γι’ αυτόν τον πρωτοφανή στα κοινοτικά χρονικά «ζήλο» των ελεγκτικών Αρχών της ΕΕ. Μάλιστα, ερμηνεύουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως έναν ακόμη μοχλό πίεσης των Βρυξελλών προκειμένου η Ελλάδα «να παραμείνει στον ορθό δρόμο των μεταρρυθμίσεων που θέλουν οι πιστωτές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοτικοί ελεγκτές υποστηρίζουν ότι ο μηχανισμός χορήγησης των επιδοτήσεων λειτουργεί κατά παράβαση του ενωσιακού δικαίου, η ενεργοποίηση των ειδικών καθεστώτων κρατικών ενισχύσεων πάσχει και οι αναπτυξιακοί νόμοι της Ελλάδας εφαρμόζονται με τρόπο αντικοινοτικό.
Θεωρείται «νησίδα ανομίας»


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κοινοτικοί ελεγκτές θεωρούν ότι η χώρα μας είναι «νησίδα ανομίας» στην Ευρώπη. Υποστηρίζουν ότι διαθέτουν τεκμήρια συστημικής πλημμελούς εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου.
Κυβερνητικές πηγές θεωρούν υπερβολικές αυτές τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν, πιστεύουν ότι δεν βοηθούν καθόλου στην ανόρθωση της χώρας και, όπως σημειώνουν, διακρίνουν πίσω από αυτές τις κινήσεις τόσο δυσπιστία ορισμένων κύκλων των Βρυξελλών εις βάρος της χώρας όσο και την επιδίωξη μερίδας των δανειστών να συνεχίσουν τον ασφυκτικό έλεγχο της Ελλάδας με διαφορετικό τρόπο.
Οι Βρυξέλλες παγώνουν το ενδιαφέρον


Οπως υσποστηρίζουν, οι παρεμβάσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για τον ανταγωνισμό, κ. Χοακίν Αλμούνια για έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων σε υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, όπως οι ΛΑΡΚΟ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, όχι μόνο συνιστούν εργαλείο άσκησης πολιτικής πίεσης αλλά και σημάδι εμπαιγμού της χώρας. Και αυτό διότι η Ελλάδα εγκαλείται από τις Βρυξέλλες για καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες, όμως, οφείλονται στις ίδιες τις αυταπάγγελτες παρεμβάσεις των κοινοτικών Αρχών που παγώνουν το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ετσι διαπιστώνουν ότι παρότι οι σχέσεις με την τρόικα ομαλοποιούνται, η ανοιχτή εκκρεμότητα των δανειακών θεμάτων της χώρας οδηγεί μερίδα των δανειστών στο να συνεχίσουν την άσκηση πίεσης στην Ελλάδα.
Και αυτό, επισημαίνουν, μπορεί να γίνει με τον εξής απλό αλλά ακραίο τρόπο: να εντοπισθεί συστημικό πρόβλημα στην κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων, να στοιχειοθετηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι ως de facto ανακτήσιμοι και να ζητηθεί από τη χώρα η επιστροφή μερικών δισ. ευρώ, προκαλώντας «εγκεφαλικό» στο οικονομικό επιτελείο.
Ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι στην επισήμανση της Ελλάδας για την ευθύνη των ευρωπαίων εποπτών σε όλες αυτές τις υποτιθέμενες εσφαλμένες πράξεις που ενέκριναν για τη χώρα μας ουδεμία απάντηση υπήρξε από τους ελεγκτές, πέραν της σιωπής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ