Στον «αέρα» βρίσκεται η εξωδικαστική συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens. Ο λόγος; Η αθέτηση της δέσμευσης της γερμανικής εταιρείας για επένδυση 60 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας στην Ελλάδα που θα απασχολήσει πάνω από 700 εργαζομένους.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», η εταιρεία, έπειτα από κωλυσιεργία μηνών, έφερε τελικά στο τραπέζι πρόταση για δημιουργία όχι εργοστασίου, όπως αναφέρεται στη σύμβαση, αλλά… κέντρου κατάρτισης στο βιομηχανικό λογισμικό της Siemens!
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η κυβέρνηση απέρριψε την ιδέα και έδωσε διορία για νέα πρόταση, η οποία εξέπνευσε στο τέλος Φεβρουαρίου. Ετσι, όπως μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη, «στην περίπτωση που η Siemens φέρει στο τραπέζι άλλο ένα ευχολόγιο και όχι εργοστάσιο, τίθεται ζήτημα ακύρωσης της διαδικασίας που θα δώσει νομικό «πάτημα» για καταγγελία της σύμβασης».
Οπως μεταδίδεται, τυχόν καταγγελία της σύμβασης θα αναβιώσει το σκάνδαλο της «υπόθεσης Siemens», θα επιτρέψει στο Δημόσιο να κινηθεί δικαστικά κατά της εταιρείας και, δεδομένων των ανοιχτών εισαγγελικών ερευνών για διάφορες πτυχές της υπόθεσης, η Siemens θα μπορούσε να αποκλειστεί τόσο από τις κρατικές προμήθειες όσο και από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία που εγκρίθηκε από τη Βουλή, «η Siemens θα εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών». «Μια τέτοια επένδυση η οποία εξετάζεται περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για ένα έργο άνω των 60 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων» σημειώνεται.
Αντίθετα, όμως, η εταιρεία πρότεινε στην κυβέρνηση τη δημιουργία ενός κέντρου κατάρτισης με ειδίκευση στο βιομηχανικό λογισμικό που παράγει. Η πρόταση μιλάει για επένδυση που θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας και 100 προσλήψεις. Παράλληλα εισηγείται την παροχή εκπαίδευσης στην ανάπτυξη λογισμικού σε 500 ανέργους μηχανικούς, οι οποίοι θα πιστοποιηθούν σε λογισμικό Siemens, καθώς και σε 25 start-ups. Μάλιστα οι Γερμανοί θεωρούν ότι σε βάθος χρόνου θα δημιουργηθούν «700 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας», ενώ χάρη σε πολλαπλασιαστικά φαινόμενα θα φτιαχτούν άλλες 700 δουλειές. Αυτή η «αειφόρος επίδραση στην ελληνική οικονομία», όπως προτείνουν, θα φέρει 1.400 θέσεις εργασίας.
Οι υποχρεώσεις της Siemens προβλέπονται χάριν της αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστη το Δημόσιο από τις μίζες της εταιρείας. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως, παρότι η συμφωνία έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τον Αύγουστο του 2012, η Siemens δεν έδειξε να βιάζεται.
Η πρώτη συνάντηση της μεικτής επιτροπής επενδύσεων έγινε τον Ιανουάριο του 2013 και η πρώτη συζήτηση για το επενδυτικό σχέδιο τον Απρίλιο του 2013, όταν δόθηκε εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να σχηματοποιηθεί η πρόταση.
Τον Νοέμβριο του 2013 οι Γερμανοί έριξαν στο τραπέζι την ιδέα για το κέντρο κατάρτισης η οποία απερρίφθη και η Siemens ζήτησε χρόνο επικαλούμενη το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου. Μάλιστα ελέχθη από τους Γερμανούς ότι επενδύσεις δεν γίνονται διά νόμων, οι 700 θέσεις εργασίας δεν αποτελούν επιτεύξιμο στόχο και ότι βάσει της σύμβασης οι δύο πλευρές μπορούν να συζητούν ως τον Αύγουστο του 2017! Τελικά τον Φεβρουάριο του 2014 παρουσιάστηκε η τελική πρόταση για το κέντρο κατάρτισης, η οποία δεν έγινε δεκτή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ