Ολοκληρώθηκε περί τις 9:00 το πρωί της Τετάρτης αστυνομική επιχείρηση εντός του Πολυτεχνείου, στην οδό Πατησίων, η οποία ξεκίνησε στις 6:20 και οι γύρω δρόμοι το διάστημα αυτό είχαν κλείσει. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στο σημείο αυτό βρέθηκαν περί τις έξι διμοιρίες ειδικών αστυνομικών δυνάμεων ενώ οι αστυνομικοί έλεγχοι έγιναν παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Ανακοίνωση, στην οποία καταγράφονται τα ευρήματα από την πρωινή αστυνομική έφοδο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η Ελληνική Αστυνομία. Εκτός του δοχείου με εύφλεκτο υλικό βρέθηκαν ένας κάλυκας όλμου, κοντάρια, μια βαριοπούλα, σπρέι πιπεριού και αντιασφυξιογόνες μάσκες. Έξι οι προσαγωγές, τριών ελλήνων και τριών αλλοδαπών.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι «παραδόθηκαν προς χρήση στην Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου χώροι, οι οποίοι τελούσαν υπό κατάληψη εδώ και τριάντα χρόνια».

Αναλυτικά, εντός του Πολυτεχνείου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Εκατόν εξήντα κοντάρια

Βαριοπούλα με ξύλινο κοντάρι μήκους 77 εκατοστών στο οποίο ήταν προσαρμοσμένο με μονωτική ταινία καλώδιο 85 εκατοστών

Κάλυκας όλμου

Δοχείο με ποσότητα εύφλεκτου υγρού

Πλήθος από σημαίες

Επτά σπρέι πιπεριού

Αντιασφυξιογόνες μάσκες και μάσκα του σκι

Οκτώ κράνη

Τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένας σκληρός δίσκος και μία φορητή συσκευή αποθήκευσης (USB – stick)

Μία ταυτότητα ελληνικών αρχών για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια

Μία ταυτότητα Ισραήλ

Μία άδεια οδήγησης εκδοθείσα από γαλλικές Αρχές.

Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Είναι η πρώτη φορά που αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στον χώρο του Πολυτεχνείου χωρίς να έχουν προηγηθεί επεισόδια.

Μιλώντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι η αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου σε όλη την επικράτεια.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική επιχείρηση, ο κ. Κεδίκογλου είπε πως αν ισχύει ότι βρέθηκαν μπιτόνια με βενζίνη δεν έχει λόγο να αντιδράσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Γιατί να αντιδράσουν; Τους πήραν τα καύσιμα;» είπε χαρακτηριστικά.

Ανενημέρωτες οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος


Αναστάτωση επικρατεί στο χώρο του Πολυτεχνείου από το πρωί, μετά την αστυνομική επιχείρηση και τις προσαγωγές Ελλήνων και αλλοδαπών.

Τέσσερις ώρες έμεινε στην Ασφάλεια ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σίμος Σιμόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρωινή επέμβαση αστυνομικών αρχών στο Ίδρυμα, αλλά και να καταθέσει σχετικά.

Όπως έγινε γνωστό, η επέμβαση των αρχών έγινε μετά από ανώνυμες καταγγελίες. Ωστόσο η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου συνεδρίασε στην διάρκεια της ημέρας και αποφάσισε ότι δεν θα κατατεθεί μήνυση από το ίδρυμα για διασάλευση οικιακής ειρήνης σε βάρος των συλληφθέντων.

Κατόπιν αυτού, οι συλληφθέντες τελικά αφέθησαν ελεύθεροι, εκτός από τρεις αλλαοδαποί οι οποίοι κρατούνται με κατηγορίες για κατοχή όπλων και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Η αναπληρώτρια πρύτανης, κυρία Τόνια Μοροπούλου, δήλωσε ότι οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου είχαν πλήρη άγνοια. Δεν ενημερώθηκαν, ούτε ρωτήθηκαν για το θέμα.

Καθηγητές του Ιδρύματος ωστόσο συνδέουν το θέμα με την γενικότερη αναστάτωση που επικρατεί λόγω του θέματος της διαθεσιμότητας πολλών υπαλλήλων των ΑΕΙ, που πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι «καλλιεργείται εικόνα υποτίμησης των πανεπιστημίων προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων τους».