Διακόσιοι είκοσι πέντε περισσότεροι υγειονομικοί παίρνουν το δρόμο της διαθεσιμότητας, απ’ όσους αρχικά είχε υπολογίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλούσε, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, για 1.225 υγειονομικούς υπαλλήλους. Στις αρχές της εβδομάδας, ο αριθμός έφθανε τους 1.342 και σήμερα, Πέμπτη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι σε διαθεσιμότητα μπαίνουν 1.500 εργαζόμενοι στην Υγεία.
Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα το σχέδιο μετακινήσεων του υπουργείου Υγείας είναι το «μαγείρεμα» των αριθμών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου, που φαίνεται ότι έχει ακόμη συμπληρωθεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στους 1.500 εργαζόμενους της Υγείας θα υπάρχουν τελικώς και γιατροί (αρχικά λεγόταν ότι θα εξαιρεθούν), οι οποίοι προέρχονται από τα παλιά Νοσοκομεία του ΙΚΑ.
Οι εν λόγω γιατροί έχουν τοποθετηθεί σε μονάδες του ΕΣΥ με διαφορετική σχέση εργασίας από τους άλλους νοσοκομειακούς γιατρούς (είναι μη αποκλειστικής απασχόλησης).
Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι κυρίως νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι έξι μικρών Νοσοκομείων της χώρας, τα οποία θα αλλάξουν ρόλο. Τα Νοσοκομεία αυτά είναι η «Πολυκλινική», η οποία θα μετατραπεί σε μονάδα εξωτερικών ιατρείων (παράρτημα του «Ευαγγελισμού»), το «Σπηλιοπούλειο», το «Πατησίων», το «Αγία Βαρβάρα», το «Αμαλία Φλέμινγκ» και το «Παναγία» Θεσσαλονίκης.
Σε δεύτερο χρόνο μελετάται η μετατροπή σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου δύο ακόμη Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, του Νοσοκομείου Εδικών Παθήσεων (πρώην Λοιμωδών) και του Νοσοκομείου Δερματικών Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων.
Οπως δήλωσε, ο υπουργός Υγείας μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), «η δέσμευσή μας είναι να συνεισφέρουμε στην κινητικότητα με 1.500 άτομα. Αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί στο ακέραιο».
Η αξιολόγηση θα γίνει από τριμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας και του ΑΣΕΠ. Στόχος είναι -είπε ο υπουργός- η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε, πάντως, ότι πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι «να γίνουν όλα γρήγορα και σωστά, χωρίς να υπάρχει καμία απόλυση», χαρακτηρίζοντας όσους πιθανότατα αντιδράσουν κακόπιστους «…οι οποίοι προσπαθούν να παίξουν κομματικά παιχνίδια».