Τα σχέδια 36 Προεδρικών Διαταγμάτων για την ανασυγκρότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σχέδιο «Αθηνά») στάλθηκαν σήμερα, Τρίτη, προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Από τις 36 αυτές συγχωνεύσεις, καταργήσεις, μετονομασίες σχολών, τμημάτων και ιδρυμάτων οι 22 αφορούν πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ.
Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά πάντως καθώς το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να συμπεριλάβει τις αλλαγές άμεσα στο μηχανογραφικό δελτίο με το οποίο θα κινηθούν εφέτος οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι αλλαγές που επέρχονται με αυτά τα ΠΔ είναι:
* Ιδρύονται τμήματα, μετονομάζονται άλλα και ανασυγκροτούνται σχολές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
* Ιδρύονται 9 σχολές όσα και τα τμήματα που λειτουργούσαν στο ΕΜΠ.
* Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ): Καταργείται το γενικό τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής. Συγχωνεύονται τα τμήματα Φυσικής Αγωγής, μεταφέρεται το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετονομάζονται και ανασυγκροτούνται διάφορες σχολές.
* Καταργείται το Γενικό Τμήμα Δικαίου στο Πάντειο με τους διδάσκοντες να συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ το τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης συγχωνεύεται με το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.
* Τρεις Σχολές (Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επιστημών Τεχνολογίας και Πληροφορίας) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

* Κυρίως συγχωνεύσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ).
* Καταργούνται τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας.
* Τρεις σχολές (Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών – Επιστημών Υγείας και Αγωγής – Ψηφιακής Τεχνολογίας) ιδρύονται στο Χαροκόπειο.