του απεσταλμένου μας στη Λευκωσία

Ολόκληρη την εκκλησιαστική περιουσία της κυπριακής εκκλησίας θέτει στη διάθεση της κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο οποίος είχε συνάντηση στις 8:00 το πρωί της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Ο προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας είπε ότι μπορεί να υποθηκευτεί ολόκληρη η περιουσία η οποία όπως τόνισε χαρακτηριστικά είναι τεραστίων διαστάσεων και σε αντάλλαγμα να χορηγηθούν ομόλογα. Μάλιστα επεσήμανε ότι κάθε μοναστήρι, κάθε εκκλησία και κάθε εκκλησιαστικό ίδρυμα θα αγοράσει ομόλογα με εντολή Αρχιεπισκόπου.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν στην Κύπρο, Μοναστήρια, όπως η Ιερά Μονή Κύκκου, η οποία διαθέτει τεράστια περιουσία σε μετοχές και ακίνητα.

Ο κ. Χρυσόστομος όταν εξήλθε από το προεδρικό Μέγαρο δήλωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης υποσχέθηκε πως ειδική Επιτροπή θα επεξεργαστεί την πρόταση του.

Η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών

Το πρωί της Τετάρτης συνεδρίασαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τον καθορισμό του σχεδίου Β’, μετά την απόρριψη του κουρέματος από την κυπριακή Βουλή.Η συνεδρίαση σύμφωνα με ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, έχει διακοπεί για να συνεδριάσουν οι τεχνοκράτες των κομμάτων.

Στη σύσκεψη κράτησε πολλές ώρες καθώς είχαν να επιλυθούν πολύ σύνθετα ζητήματα, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάσει για να εγκρίνει τις αποφάσεις τις οποίες θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου Β’ είναι η παρέμβαση της Μόσχας και η διάσωση της κυπριακής οικονομίας καθώς την ώρα που συνεδρίασαν οι πολιτικοί αρχηγοί ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Σαρρής είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Το δεύτερο σημείο του σχεδίου Β’ είναι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων Πρόνοιας, Δημοσίων Υπαλλήλων, Τραπεζών και ημικρατικών Οργανισμών με αντάλλαγμα τη χορήγηση ομολόγων απευθείας συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο. Υπολογίζεται ότι η περιουσία των ταμείων αυτών ανέρχεται στο ποσόν των 4 δισ. ευρώ.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον ομόλογό του την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016 και την αγορά περιουσιακών στοιχείων της Κύπρου από τη Μόσχα. Η συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στη Λευκωσία έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Επίσης αναφέρεται ότι οι αυστηρές προειδοποιήσεις Πούτιν και Μαντβέντεφ προς την ΕΕ και την Κύπρο δεν ήταν τίποτα μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των Ρώσων επιχειρηματιών που έχουν τοποθετήσει τα λεφτά τους στις κυπριακές Τράπεζες.

Σαρρής: Θα μείνουμε στη Μόσχα μέχρι να λυθεί το πρόβλημα

Την επιμονή της κυπριακής πλευράς να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι να βρεθεί συμφωνία για το κυπριακό δάνειο επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ. Έκανε μάλιστα λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες» μεταξύ των δύο πλευρών

Ο κ. Σαρρής βρίσκεται στη Μόσχα, προκειμένου να διαπραγματευθεί νέα δανειακή συμφωνία. Συγκεκριμένα, η Κύπρος ζητά να παραταθεί για πέντε χρόνια το υφιστάμενο δάνειο ύψους 2,5 δις. ευρώ, το οποίο λήγει το 2016 καθώς και να μειωθεί το επιτόκιο, το οποίο ανέρχεται σήμερα το 4,5%.

Πριν τη συνάντηση, ο κ. Σαρρής είχε πει ότι «ελπίζουμε για ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις».

O κ. Σαρρής είπε ότι τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολύ σοβαρά. «Έτσι κοιτάμε πώς θα εξασφαλίσουμε τα ποσά. Πρέπει να βρεθεί λύση…χθες. Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», τόνισε .

Πρέπει, είπε, να βοηθηθούμε να βγούμε από το αδιέξοδο. «Είναι προφανές ότι το ΔΝΤ και η Γερμανία ήθελαν μια λύση που θα οδηγούσε σε κλείσιμο των τραπεζών με το «κούρεμα», αυτή ήταν η ακραία λύση», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρηματικοί κύκλοι στη Μόσχα εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αγορές κυπριακών περιουσιακών στοιχείων, υπάρχει όμως και σφοδρή αντίδραση από άλλους επιχειρηματίες για το σχέδιο «κουρέματος» των καταθέσεών τους στο νησί.

Στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται επίσης –σύμφωνα με το ΡΙΚ- και ομάδα στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται σχέδιο απόκτησης από τη Ρωσία (ή από ρωσικές τράπεζες) τουλάχιστον μίας κυπριακής τράπεζας, έναντι συμβολικού τιμήματος.

Προς τη Μόσχα ταξιδεύει επίσης σήμερα ο κύπριος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος θα επισκεφθεί έκθεση τουρισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, αλλά δεν αποκλείεται να κάνει και επαφές με στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης.

Με αναμμένες τις μηχανές το αεροπλάνο Αναστασιάδη για Μόσχα

Ο πρόεδρος Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον κ. Αναστασιάδη τον προσκάλεσε στη Μόσχα, επίσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία βρέθηκε η τρόικα για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Η συνάντηση των απεσταλμένων των δανειστών με τον κύπριο ηγέτη έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται λίγες ώρες μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων που ζήτησε το Eurogroup, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται ήδη στη Μόσχα και διαπραγματεύεται τη «στήριξη» της Ρωσίας.

Κατά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Κύπρου διαρρέεται ότι προτείνουν νέο σενάριο με το οποίο θα δανείσουν οι χώρες που εκπροσωπούνται από την τρόικα το ποσόν των 5,8 δισ. ευρώ αλλά παράλληλα, και εδώ ακριβώς είναι η αντίφαση, κάλεσαν την Κύπρο να βρει από μόνη της τα υπόλοιπα δέκα δισ. ευρώ που απαιτούνται.

Η συνάντηση των απεσταλμένων των δανειστών με τον κύπριο ηγέτη είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς έγινε λίγες ώρες μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων που ζήτησε το Eurogroup, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται ήδη στη Μόσχα και διαπραγματεύεται τη «στήριξη» της Ρωσίας.

Πηγές από την τρόικα ανέφεραν το πρωί της Τετάρτης ότι δεν έχει να παρουσιάσει καινούργιο σχέδιο. Εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Βουλής και είπαν ότι περιμένουν τις νέες κυπριακές προτάσεις για να τις εγκρίνουν.

Στη συνέχεια η τρόικα μετέβη στη Βουλή για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων με τα κόμματα και τους βουλευτές ενώ ανακοινώθηκε έκτακτη σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής για τις 18:30 της Τετάρτης η οποία τελικά αναβλήθηκε.

Ποτε θα ανοίξουν οι Τράπεζες

Το μεγάλο ερωτηματικό στην Κύπρο είναι πότε θα ανοίξουν οι Τράπεζες. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην έκδοση διατάγματος με το οποίο θα αποφασίζεται να παραμείνουν κλειστές μέχρι την Τρίτη 26 Μαρτίου αν και υπήρξαν αιτήματα κυρίως από επιχειρηματίες να ανοίξουν τουλάχιστον την Παρασκευή.

Χείριστη εντύπωση έκανε στην Κύπρο η παρουσία Γερμανών επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για να αγοράσουν δημόσια γη.

Την ίδια ώρα κυπριακές κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι η Κύπρος είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε έλεγχο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι καταρτίζεται νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα προβλέπει την απαγόρευση μεταφοράς χρημάτων εκτός Κύπρου. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ.

Αλλες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι θα γίνει νέο έκτακτο Eurogroup εντός των επόμενων ημερών για να εξετάσει τα νέα δεδομένα. Η αίσθηση στην Κύπρο είναι ότι το κούρεμα δεν θα αποφευχθεί αλλά θα είναι τελείως διαφοροποιημένο σε σχέση με την πρώτη πρόταση.