Ένα επενδυτικό σχέδιο εξόρυξης, επεξεργασίας και παραγωγής μετάλλων –όπως χρυσού, χαλκού, άργυρου, μολύβδου και ψευδαργύρου –ύψους 1 δισ. ευρώ, αφού τα τελευταία 9 χρόνια πέρασε πολλές… συμπληγάδες, είναι σήμερα περισσότερο ώριμο από ποτέ. Οι δρόμοι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» και των «Μεταλλείων Κασσάνδρας» στη Βορειοανατολική Χαλκιδική ενώθηκαν το 2004 και πλέον η μεγάλη αυτή επένδυση έχει θεμελιωθεί σε επίπεδο μελέτης και προετοιμασίας.
Στις 8 Ιουλίου 2011 με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκκίνηση του επενδυτικού έργου, το οποίο έχει και τους αρνητές του μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.
Η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», όπως εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ, έπειτα από ενάμιση χρόνο εξονυχιστικών ελέγχων σε κάθε επίπεδο, βασίζεται αποκλειστικά στο τρίπτυχο της εφαρμογής της αειφόρου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η επένδυση είχε παραμείνει εγκλωβισμένη και στάσιμη λόγω των κακών πρακτικών που είχαν εφαρμοστεί από μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις τις περασμένες δεκαετίες αλλά και εξαιτίας αλληλοσυγκρουόμενων μικροπολιτικών συμφερόντων.
Οι πρακτικές αυτές πλέον αποτελούν παρελθόν, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται περιβαλλοντικά έργα ύψους 40 εκατ. ευρώ παράλληλα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, κάνοντας χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Ενδεικτικά, στο πλαίσιο της αυστηρής εφαρμογής της ΜΠΕ, αναφέρουμε το έργο καθαρισμού της λίμνης παλαιών αποθέσεων στην περιοχή της Ολυμπιάδας, που άρχισε τον περασμένο Ιούνιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2016. Ένα έργο το οποίο χαρακτηρίζεται από ειδικούς επιστήμονες ως το σπουδαιότερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στη Β. Ελλάδα.
Είχαν προηγηθεί έργα μικρότερης κλίμακας, αλλά εξίσου σημαντικά για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, όπως:
∙η κατασκευή της μονάδας κατεργασίας των όξινων νερών στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος, κόστους 2 εκατ. ευρώ,
∙η λιθογόμωση (δηλ. το πλήρες κλείσιμο) του παλαιού μεταλλείου του Μαντέμ Λάκκου
∙η διευθέτηση του ρέματος Γιάνναβου πάνω από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών.
Τα έργα αυτά δημιουργούν τις αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις για συνέργειες με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως με τον τουρισμό, τη γεωργία, την αλεία, την κτηνοτροφία κλπ.
Εξίσου σημαντικό είναι και το οικονομικό σκέλος της επένδυσης, η οποία από το Φεβρουάριο του 2012 απέκτησε και έναν στρατηγικής σημασίας «συμπαίκτη»: μια από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες στον παγκόσμιο χάρτη, την καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corporation (www.eldoradogold.com), η οποία σήμερα κατέχει το 95% της «Ελληνικός Χρυσός».
Η κεφαλαιακή ισχύς και η ρευστότητα της Eldorado Gold Corporation εδραιώνει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την εγκεκριμένη ΜΠΕ.
Ήδη στα μεταλλεία απασχολούνται πάνω από 1.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων το 90% είναι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το έργο. Στις αρχές του 2013 αναμένεται η πρόσληψη άλλων 200 ατόμων. Στη φάση της πλήρους ανάπτυξης του έργου ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα φτάσει τους 1.500. Στον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα παραγωγής αναμένεται η ανάπτυξη άλλων 5.000 θέσεων εργασίας. Συνολικά, μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να επενδυθούν 1 δισ. δολάρια.
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου πως η εταιρεία έχει δεσμευτεί προς την πολιτεία ότι, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, θα συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία μέσω της υλοποίησης έργων αναπτυξιακών και ανάδειξης της περιοχής ή της καταβολής ισόποσου τιμήματος. Ενδεικτικά προς την κατεύθυνση αυτή αναφέρονται έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που συνδέονται:
•με τη δασοπυρόσβεση / δασοπροστασία της περιοχής
•με τα δίκτυα ύδρευσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής
•με αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή
•με την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τόπων ιστορικής μεταλλευτικής σημασίας
•με την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και δημιουργίας σχολής μαθητείας για μεταλλευτικά / μεταλλουργικά θέματα.
Επιπροσθέτως το 65% του συνόλου του κύκλου εργασιών των υπό ανάπτυξη έργων παραμένει στην Ελλάδα συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ΑΕΠ.
Όλες οι φάσεις της επένδυσης είναι απόλυτα συμβατές με τις πιο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές που ισχύουν στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.
Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος γίνεται παράλληλα με την ανάπτυξη των έργων.
Η χρηματοδότηση των έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης είναι ήδη εξασφαλισμένη με κατατιθέμενες τραπεζικές εγγυητικές επιστολές, ύψους 50 εκατ. ευρώ.