Μια νέα σειρά δωρεών συνολικού ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, του πολιτισμού και της παιδείας, ενέκρινε το ίδρυμα «Σταυρος Νιάρχος» τον περασμένο Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε, την Τετάρτη, σε σχετική Συνέντευξη Τύπου. Από αυτά περίπου 4,3 εκ. ευρώ αποτελούν τμήμα της τριετούς πρωτοβουλίας που εγκαινιάστηκε στις αρχές του 2012 και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Συνολικά από την ανάληψη της συγκεκριμένη πρωτοβουλίας τον Ιανουάριο του 2012 το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει εγκρίνει δωρεές ύψους 45 εκ. ευρώ σε πάνω από εκατό μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα μέσω 135 δωρεών.

Σε αυτά περιλαμβάνονται υποστήριξη σε προγράμματα όπως το πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την οργάνωση Praxis και εξυπηρετεί περίπου 200 οικογένειες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τόσο με είδη πρώτης ανάγκης όσο και με υποστήριξη από κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς στην εύρεση εργασίας αλλά και στην χρηματοοικονομική παιδεία.

Περιλαμβάνεται επίσης υποστήριξη της οργάνωσης «Μπορούμε» η οποία δραστηριοποιείται στην δημιουργία ενός δικτύου μέσω του οποίου γίνεται διανομή διατροφικών είδών που περισσεύουν από εταιρίες και ιδιώτες προς όσους το έχουν ανάγκη. Αλλά και -μεταξύ άλλων- η υποστήριξη αγοράς μιας κινητής ιατρικής μονάδας της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού που θα απευθύνεται σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι άνθρωποι του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ο αριθμός των αιτημάτων που δέχεται το Ίδρυμα από φορείς που επιδιώκουν να γίνουν αποδέκτες των δωρεών έχει τριπλασιαστεί την φετινή χρονιά. Κάθε μήνα δέχεται περίπου 120-140 αιτήσεις. Αυξημένος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που αφορούν προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ αντιθέτως λιγότερες είναι οι αιτήσεις που αφορούν τον πολιτισμό και τις τέχνες, κάτι που εύλογα αποδίδεται στην συγκυρία.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1 δισεκατομμυρίου, μέσω 2.361 δωρεών σε ΜΚΟ, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.