Εκατοντάδες ανασφάλιστοι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας βρήκαν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που συμπληρώνει δύο μήνες λειτουργίας.

Το Ιατρείο εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμαχίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) για τη στήριξη των ανασφάλιστων, άστεγων και παραμελημένων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση.
Από την έναρξη της λειτουργίας του, την 1η Φεβρουαρίου, μέχρι και σήμερα το Ιατρείο έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερα από 600 άτομα εκ των οποίων το 70% ήταν Έλληνες. Το 54% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι απολύθηκαν μέσα στην τελευταία τριετία και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.
Ενας στους τρεις ήταν πρώην ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) που είχε κάποια επιχείρηση, η οποία έκλεισε και έμεινε ανασφάλιστος λόγω οφειλών στο Ταμείο του.
Ενα ποσοστό 7% δεν είχε ποτέ ασφαλιστική κάλυψη.
Επίσης, αρκετοί από τους προσερχόμενους ήταν άστεγοι οι οποίοι δήλωσαν τόπο διαμονής κάποιο εξωτερικό χώρο ή εγκαταλειμμένο σπίτι.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης, ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων, είναι ανασφάλιστος, ενώ 350.000 πολίτες δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες, έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Απ’ αυτούς οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι.
Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, τον τελευταίο χρόνο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός αστέγων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη καθώς χρωστούν στον ΟΑΕΕ ή στην εφορία και δεν μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων.
Οπως εξήγησε ο κ. Πατούλης ένας απάνθρωπος και παράλογος νόμος επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Απορίας την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, η οποία προϋποθέτει την τακτοποίηση των οφειλών τους προς την εφορία. Έτσι, πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, αποκλείονται από οποιαδήποτε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ποια τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας
Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50 και 70 ετών ήταν η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ σε μικρότερες ηλικίες συνηθέστερες ήταν οι διαταραχές όρασης, οι θυρεοειδοπάθειες και τα ψυχιατρικά νοσήματα.
Στα πλαίσια λειτουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου, που λειτουργεί με τη στήριξη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), φαρμακευτικών εταιρειών και εθελοντών φαρμακοποιών για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών του Ιατρείο, καλύφθηκε η φαρμακευτική αγωγή στο 79,8% των ασθενών που είχαν ανάγκη.
Το 17% των εξεταζόμενων ασθενών παραπέμφθηκε για εργαστηριακές εξετάσεις και το 13% για περαιτέρω κλινικοεργαστηριακές πράξεις σε εθελοντές ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που τους δέχτηκαν στα ιατρεία ή στα πολυϊατρεία τους.