Τεράστιο πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ προκύπτει από το «κούρεμα» των καταθέσεών τους έως και 70%. Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν τα Νοσοκομεία από υλικά και προμήθειες.

Επίσης είναι στον «αέρα» τα εφάπαξ των δικαιούχων, οι οποίοι κατέβαλαν εισφορές σε όλο τον εργασιακό τους βίο.

Οπως εξηγούν, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών – η οποία, πάντως, προβλέπεται με νόμο – οι καταθέσεις των Νοσοκομείων, των Προνοιακών Μονάδων και του ΕΚΑΒ, οι οποίες είρωσθω εν παρόδω δεν επαρκούν να καλύψουν τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες τους, μετατράπηκαν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Εξαιτίας αυτής της μεθόδευσης, όπως την χαρακτηρίζουν, υπέστησαν κι αυτές «κούρεμα» στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης τους ελληνικού χρέους.

Ετσι «όχι μόνο υποτιμήθηκαν αλλά η τρέχουσα αξία του ενεργητικού τους κοινού κεφαλαίου που αντιστοιχεί στη μερίδα τους στο κοινό κεφάλαιο ανέρχεται μετά τις 12.3.2012 στο 30% του αρχικού κεφαλαίου. Δηλαδή συνολικά οι καταθέσεις τους υπέστησαν μείωση 70%», τονίζουν.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση κάλυψη των απωλειών. «Διαφορετικά», τονίζουν, «οι υπεύθυνοι τίθενται προ των ευθυνών τους».