Μετά την απαίτηση της Τρόικας για συρρίκνωση του κράτους και τον συνεχή εκτροχιασμό των δημόσιων δαπανών, η κυβέρνηση άρχισε επιτέλους να ψάχνει για το ποιος και κυρίως για το τι φταίει. Γι’ αυτό τον λόγο αναζητεί εταιρεία συμβούλων από τον ιδιωτικό τομέα που καλείται να μελετήσει τα «επιχειρησιακά δεδομένα» για 300 επιλεγμένους φορείς του κράτους.
Αντικείμενο του έργου της εταιρείας που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-13», όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση, είναι «η επεξεργασία επιλεγμένων επιχειρησιακών δεδομένων για συγκεκριμένους φορείς του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα κάθε είδους (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικά, ΑΕ του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, κλπ), με στόχο τη διαπίστωση των φορέων εκείνων των οποίων η λειτουργία επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στους δημόσιους πόρους».

Στην εταιρεία συμβούλων θα δοθούν – σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή -, για κάθε έναν από τους 300 φορείς τα πρωτογενή δεδομένα λειτουργίας του προκειμένου να τα επεξεργαστεί. Παράλληλα, η εταιρεία καλείται να ορίσει «Δείκτες Απόδοσης» (ΔΑ) βάσει των οποίων θα καταστεί εφικτή η αξιολόγηση των επιπτώσεων της λειτουργίας των φορέων στους δημόσιους πόρους.
Οι Δείκτες Απόδοσης θα είναι ενιαίοι για όλους τους φορείς και θα διαφοροποιούνται μόνον ανά τομέα πολιτικής στον οποίο εμπίπτει ο κάθε φορέας. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε δημιουργία μίας ενιαίας λίστας κατάταξης των φορέων ανάλογα με τις επιπτώσεις που έχει η λειτουργία τους στους δημόσιους πόρους. Με βάση αυτή τη λίστα ο κάθε φορέας θα βαθμολογείται με συγκεκριμένα μόρια ανάλογα με την συμμετοχή του στις δαπάνες του Δημοσίου.