Η κρίση αντιμετωπίζεται καλύτερα όταν δεν είσαι μόνος. Με αυτή τη σκέψη μια ομάδα ειδικών σε θέματα ψυχικής υγείας, ψυχίατροι, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, αλλά και εθελοντές από άλλους τομείς αποφάσισαν να συνασπιστούν και να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε όσους τις έχουν ανάγκη.

«Απευθυνόμαστε σε άνεργους, ανθρώπους εισοδήματα, ανασφάλιστους ή άστεγους, Ελληνες ή μετανάστες και γενικά σε οποιονδήποτε θεωρεί πως χρειάζεται βοήθεια, όμως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει», λέει η κυρία Λίντα Καραλή, ψυχοθεραπεύτρια – ιατρός και εκ των ιδρυτών της Συν – ύπαρξης, όπως λέγεται η ομάδα, που έχει τη νομική μορφή μη κερδοσκοπικής εταιρίας.

«Αυτοί που πρωτοστατήσαμε προερχόμαστε από το χώρο της ψυχικής υγείας, περίπου 35 άτομα. Ομως δεν μένουμε εκεί. Ηδη στην ομάδα έχουν ενταχθεί άτομα και από άλλους χώρους, όπως δικηγόροι, καλλιτέχνες δάσκαλοι κλπ., που ο καθένας μπορεί να είναι χρήσιμος στον τομέα του. Στόχος μας είναι το δίκτυο να προσφέρει ένα «πλήρες πακέτο» υποστήριξης σε όποιον το έχει ανάγκη. Σε πρώτη φάση θα λαμβάνει ατομική ψυχολογική υποστήριξη, εν συνεχεία να μπορεί να μετάσχει σε ομαδική ψυχοθεραπεία. Επίσης στόχος μας κάποια στιγμή είναι να οργανώσουμε και καλλιτεχνικές δραστηριότητες» λέει η κυρία Καραλή. «Και βέβαια θα προσφέρουμε και νομικές υπηρεσίες ή κάθε είδους βοήθεια μας ζητηθεί».

Η λειτουργία της Συν – ύπαρξης, δειλά στην αρχή, έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες. Αν και η παρουσία της δεν είναι ευρέως γνωστή δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αισθάνθηκαν μέχρι σήμερα την ανάγκη να απευθυνθούν εκεί.

«Στην πλειονότητά τους είναι άνθρωποι 25 έως 35 ετών που έμειναν άνεργοι ή βρίσκονται πολύ καιρό χωρίς δουλειά. Παρουσιάζουν χαρακτηριστικά απόγνωσης, βαθιάς κατάθλιψης ακόμα και αυτοκτονικού ιδεασμού» λέει η κυρία Χριστίνα Γιαννοπούλου, ψυχολόγος.

Μάλιστα οι περισσότεροι που αναζήτησαν βοήθεια στη «Συνύπαρξη» μέχρι τώρα είναι γυναίκες. «Αυτό δεν έχει να κάνει με την συγκεκριμένη οικονομική κρίση, όσο με την στάση των δύο φύλων απέναντι στην βοήθεια από ειδικούς στην ψυχική υγεία. Οι άντρες παραδέχονται πιο δύσκολα και ότι έχουν πρόβλημα, και ότι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους», επισημαίνει η κυρία Καραλή.

Ενα γεγονός όπως η απόλυση είναι σημαντικό και δραματικό. Όμως, σύμφωνα με την κυρία Καραλή, δεν αρκεί από μόνο του για να δημιουργήσει τόσα προβλήματα στον ψυχικό τομέα.

Συνήθως, «είναι η αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια προβλήματα που υπήρχαν και που ως τότε «θάβονταν». Το θέμα είναι πως πολλοί άνθρωποι δεν τολμούν να απευθυνθούν στο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον και να μοιραστούν όσα τους απασχολούν».

Μαζί καλύτερα

Άλλωστε η ανησυχία και η κατήφεια, δεν είναι φαινόμενο που περιορίζεται στους άστεγους ή στους ανθρώπους με πολύ χαμηλά εισοδήματα. «Το βλέπω και στους υπόλοιπους που με επισκέπτονται. Αλλά και στον κοινωνικό μου περίγυρο. Η ανασφάλεια υπάρχει παντού», λέει η κυρία Γιαννοπούλου.

«Είναι και αυτός ένας λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία της «Συνύπαρξης». Από το να αφήνεις το κακό να σε καταβάλλει καλύτερα να κάνεις κάτι για να το αντιμετωπίσεις» προσθέτει.

Σύμφωνα με τα μέλη της, η Συν – ύπαρξη δεν έχει δεχτεί καμία χρηματική βοήθεια από κρατικούς φορείς ή ιδιώτες. «Απλά ο δήμος Καλλιθέας μας έχει δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε κάποιες αίθουσες του για τις συγκεντρώσεις μας. Τα λειτουργικά έσοδα καλύπτονται από μας. Οι συνεδρίες, γίνονται στον επαγγελματικό χώρο του κάθε μέλους» λέει η κυρία Καραλή.

«Ο άμεσος στόχος μας είναι η Συν – ύπαρξη να αποκτήσει μια μόνιμη έδρα. Και βέβαια ακόμα πιο σημαντικό είναι η ομάδα να μεγαλώσει, να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων σε αυτήν».

Το τηλέφωνο επικοινωνίας του δικτύου «Συν – Ύπαρξη» είναι το 210 72 37 863 και το e – mail: info@syn-yparxi.gr.

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 έως 14:00 και 16:00 έως 21:00. Σάββατο από 9:00 έως 16:00.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο: www.syn-yparxi.gr.