Χρηματική ποινή ακόμη και 500.000 ευρώ καθώς και φυλάκιση θα επιβάλλεται σε όποιον ρυπαίνει ή υποβαθμίζει το περιβάλλον. Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου για τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2008/99/ΕΚ για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως και τις 26 Σεπτεμβρίου, σε όποιον θέσει σε κίνδυνο ή προκαλέσει τον θάνατο εμβρύου ή ανθρώπου ή προκαλέσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση θα επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη ή και χρηματική ποινή έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Οσοι προκαλούν ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή και χρηματική ποινή η οποία μπορεί να φτάνει και τις 60.000. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΚΑ, αυτός που καταστρέφει το περιβάλλον αναιρεί τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις επιβίωσης του ανθρώπου. «Ως εκ τούτου η προσφυγή στο ποινικό δίκαιο έχει κριθεί αναγκαία και σκόπιμη στις περισσότερες σύγχρονες νομοθεσίες», επισημαίνεται. Με τις ρυθμίσεις της οδηγίας 2008/99/ΕΚ καθιερώνεται μια ενιαία προσέγγιση για τα κράτη μέλη που στοχεύει:
– στην εναρμόνιση ενός καταλόγου σοβαρών περιβαλλοντικών αδικημάτων,
– στην εναρμόνιση του πεδίου της ευθύνης των νομικών προσώπων και στην επιβολή σε βάρος τους ποινικών κυρώσεων,
– στην επιβολή αποτελεσματικών και αποτρεπτικών ποινικών κυρώσεων, ιδίως στα σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα, μέσω της περαιτέρω βελτίωσης, επί το αυστηρότερο, των υφιστάμενων ρυθμίσεων του άρθρου 28 του ν. 1650/1986 και τον εμπλουτισμό του ποινικού κώδικα και της ποινικής νομοθεσίας με διατάξεις περιβαλλοντικής προστασίας.