Σε πείσμα των δημοσιευμάτων που λοιδορούν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας και σε αντίθεση με τις λίστες διεθνών οργανισμών που κατά περιόδους της επιφυλάσσουν μία από τις τελευταίες θέσεις, η Ελλάδα έχει κατορθώσει να κατέχει – προς στιγμήν τουλάχιστον – την πρώτη θέση σε έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με άξονα το περιβάλλον! Ο λόγος για το πανευρωπαϊκό «Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας» που διοργανώνει η WWF τους τελευταίους μήνες σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Οι συμμετέχοντες δεν είναι άλλοι από αρκετές εκατοντάδες… νοικοκυριά που καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν φαντασία και αποφασιστικότητα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος όσο και της τσέπης τους.

Ο διαγωνισμός της WWF εξελίσσεται ταυτόχρονα από τον Απρίλιο του 2011 σε δύο επίπεδα, εθνικό και πανευρωπαϊκό, με βασικό κριτήριο την κατανάλωση της ενέργειας σε κάθε χώρα και τις τεχνικές που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της. Οι συμμετέχοντες κάθε χώρας ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το εθνικό βραβείο, ενώ την ίδια στιγμή απαρτίζουν την εκάστοτε εθνική ομάδα, η πρόοδος της οποίας εξαρτάται (ως είθισται σε όλα τα οικονομικά μεγέθη) από την προσπάθεια των νοικοκυραίων. Εν προκειμένω, όπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Μιχάλης Προδρόμου, υπεύθυνος έρευνας για θέματα Κλίματος και Ενέργειας της WWF Ελλάς, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δραστήρια.

«Συμμετέχουν ήδη εξακόσια νοικοκυριά που αποτελούνται ως επί το πλείστον από τρία έως τέσσερα άτομα. Καθημερινά, όμως, δεχόμαστε νέες συμμετοχές, καθώς η φήμη του διαγωνισμού διαδίδεται και σε διαφορετικά ηλικιακά στρώματα. Όλες οι στρατηγικές που εφαρμόζουν οι νοικοκυραίοι για τον εθνικό διαγωνισμό δίνουν «πόντους» στην εθνική μας ομάδα. Έτσι, από την αρχή του διαγωνισμού βρισκόμαστε σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε την προσπάθεια αν θέλουμε να διακριθούμε στην τελική βράβευση στις Βρυξέλλες, τον ερχόμενο Μάιο και υπάρχει μόνο ένας δρόμος: να αναλάβουν δράση ακόμα περισσότεροι Έλληνες» τονίζει.

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στο επίκεντρο
Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή και βασίζεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που οι συμμετέχοντες καλούνται να αποστείλουν στη WWF Ελλάς. «Ενημερώθηκα για τον διαγωνισμό στο Διαδίκτυο και ενθουσιάστηκα. Σκέφτηκα ότι πρόκειται για διπλή ευκαιρία. Αφενός θα μειώσω την κατανάλωση ρεύματος και καυσίμων, προστατεύοντας το πορτοφόλι μου εν μέσω κρίσης, αφετέρου θα βοηθήσω στην προβολή της χώρας μας για έναν θετικό λόγο – πράγμα σπάνιο στις μέρες μας» λέει στο «Βήμα» η κυρία Κατερίνα Κουτσοβούλου, η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα πολυκατοικίας με τους γονείς της.

Μετά την ηλεκτρονική εγγραφή, η 27χρονη βιολόγος άρχισε να στέλνει συστηματικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στη WWF Ελλάς, προσπαθώντας να έχει καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε νέα «δοκιμασία». «Έβαλα και τους γονείς μου στο «παιχνίδι» και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε δημιουργικά. Αλλάξαμε όλους τους συμβατικούς λαμπτήρες του σπιτιού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό και αγοράσαμε ανεμιστήρα, τοποθετήσαμε ειδικά πολύμπριζα ώστε να κόβουμε την παροχή σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές προκειμένου να αποφύγουμε τη λειτουργία αναμονής που καίει άσκοπα ρεύμα. Πρόσφατα μάλιστα είχαμε εγκαταστήσει φυσικό αέριο, το οποίο επίσης ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την εξοικονόμηση ενέργειας» τονίζει η κυρία Κουτσοβούλου.

Και διαδικτυακές συμβουλές

Αξίζει να τονισθεί ότι η σύγκριση ανάμεσα στα νοικοκυριά δεν γίνεται κατ’ απόλυτους αριθμούς αλλά με βάση την αναλογική βελτίωση που παρουσιάζουν σε σχέση πάντα με τις ανάγκες τους. «Είναι λογικό ένα διαμέρισμα παλιάς πολυκατοικίας στο οποίο κατοικούν τέσσερα άτομα να καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με μία φοιτητική γκαρσονιέρα. Για να γίνει η σύγκριση σε δίκαιη βάση πρέπει να καταγραφεί η ποσοστιαία μεταβολή και να επιβραβευτεί η βελτίωση» τονίζει ο κ. Προδρόμου. Προσθέτει μάλιστα ότι οι ειδικοί της WWF έχουν εγκαινιάσει μια καινούργια υπηρεσία μέσω της οποίας αποστέλλουν… διαδικτυακές συμβουλές σε όσους συμμετέχοντες το επιθυμούν.

«Αυτές οι προσωποποιημένες συμβουλές ήταν για μένα το βασικό κίνητρο για να συμμετάσχω. Ομολογώ ότι η πιθανότητα να κερδίσω το τελικό χρηματικό βραβείο με απασχολεί ελάχιστα, διότι η μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ θα με αποζημιώσει από μόνη της. Οι στρατηγικές που μου στέλνουν οι άνθρωποι της WWF Ελλάς ποικίλλουν από εύκολες και φτηνές, μέχρι πιο περίπλοκες που απαιτούν συγκεκριμένη επένδυση. Μικρά μυστικά όπως το πού να τοποθετήσεις το ψυγείο και τον φούρνο σε σχέση με το καλοριφέρ ή το πώς να επιλέξεις μια ηλεκτρική συσκευή με βάση την ενεργειακή κλάση και την τιμή της με βοήθησαν να λάβω σωστές αποφάσεις με μικρό κόστος. Υπάρχουν βέβαια και προτάσεις, όπως για παράδειγμα η αλλαγή κουφωμάτων, που απαιτούν υψηλότερη επένδυση και δεν υλοποιούνται τόσο εύκολα» λέει στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Σαράντης, χημικός από τη Θεσσαλονίκη.

Παίξτε κι εσείς στην Εθνική Ελλάδος!
Μπορείτε κι εσείς να συμμετάσχετε στο πανευρωπαϊκό «Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας» που διοργανώνει η WWF Ελλάς στο πλαίσιο της εκστρατείας «Economy» με την υποστήριξη της τράπεζας Eurobank. Δηλώστε συμμετοχή στην ιστοσελίδα και θα λάβετε οδηγίες για την αποστολή των λογαριασμών της ΔΕΗ στη WWF Ελλάς. Θα σας δοθεί επίσης η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τον ειδικό «Υπολογιστή Ενεργειακού Αποτυπώματος» ο οποίος σας επιτρέπει να μετρήσετε την ενέργεια που ξοδεύει το νοικοκυριό σας καθημερινά.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες (Μάλτα, Γερμανία, Ιρλανδία, Δανία, Βρετανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Λετονία και Ισπανία με δύο συμμετοχές, της Καταλονίας και της Καστίγια Λεόν). Η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 77 βαθμούς, ενώ ακολουθεί η Μάλτα με μόλις δύο βαθμούς λιγότερους. Η ευρωπαϊκή κατάταξη ανανεώνεται καθημερινά στην ιστοσελίδα, με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι εθνικές επιτροπές.