Αρνητική ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μαρκόπουλου, στην πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής για τη μεταφορά του ΧΥΤ στα λατομεία της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρκόπουλου αποφάσισε να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση για μεταφορά του Χώρου Υγειονομικής Ταφής στην περιοχή του λατομείου, που είχε κατετεθεί από τον Δήμο Λαυρεωτικής. Η πρόταση προέβλεπε την ταφή υπολειμμάτων και αδρανών υλικών στην περιοχή των λατομείων, παράλληλα με τη χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βιομηχανικό Πάρκο Κερατέας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρκόπουλου εκδήλωσε τη συμπαράστασή του στον αγώνα του Δήμου Λαυρεωτικής και τόνισε, σε ψήφισμά του, την πρόθεσή του να συζητήσει και να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους δήμους των Μεσογείων (Παιανίας, Κρωπίας κλπ.) για την υιοθέτηση άλλης λύσης σχετικά με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ και τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου Λαυρεωτικής με την υπουργό Περιβάλλοντος, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, με αντικείμενο την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης από την πλευρά του Δήμου για την επίλυση του προβλήματος με τον ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας, ενώ επίσης την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη και η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής των κατοίκων κατά της χωροθέτησης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής.

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Μαρκόπουλου

1) Ο Δήμος Μαρκοπούλου δηλώνει για μια ακόμη φορά, τη σταθερή αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους συμπατριώτες μας του Δήμου Κερατέας, για την αποτροπή κατασκευής του ΧΥΤΑ, στην περιοχή του Οβριόκαστρου Κερατέας.

2) Ταυτόχρονα όμως και με το σκεπτικό, ότικάθε ευρύτερη περιοχή και ομάδα όμορων Δήμων, οφείλει να επωμίζεται η ίδια τα βάρη της ανάπτυξής της και να τα αντιμετωπίζει με τρόπο σαφή, αποτελεσματικό, σύγχρονο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, δηλώνει την ετοιμότητά του,να συμπεριληφθεί και να συμμετάσχει επί ίσοις όροις, σε ένα νέο Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Νοτιοανατολικής Αττικής.

3) Είμαστε επίσης έτοιμοι, να δούμε και να εξετάσουμε ενδελεχώς και με επιστημονική επάρκεια, τον ειδικότερο τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Μαρκοπούλου, θα μπορούσε να συμβάλεισε μια κοινά αποδεκτή και συμφωνημένη μέθοδο διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων,η οποία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο, περιβαλλοντικά φιλική και οικονομικά βιώσιμη, για όλους τους συμμετέχοντες Δήμους.

4) Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω,αποτελεί και η δίκαιη ισοκατανομή, των όποιων περιβαλλοντικών βαρών των συμμετεχόντων Δήμων, για τα οποία ο Δήμος Μαρκοπούλου δηλώνει την αυτονόητη ετοιμότητα και την έμπρακτη διάθεση ανάληψής τους και την αντιμετώπισή τους, με τρόπο που οι συνέπειες τους δεν θα ξεπερνούν τα αποδεκτά όρια που θέτει η επιστήμη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του!Ειδικότερα αποκλείουμε οποιαδήποτε εναπόθεση υπολειμμάτων απ’ την επεξεργασία των απορριμμάτων, στον χώρο των Λατομείων Μερέντας.

5) Επίσης θα διεκδικήσουμε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη απ’ τη διαχείριση των απορριμμάτων, μέσα απ’ τον Φορέα στον οποίο θα συμμετάσχουν αποκλειστικά και μόνο και θα έχουν την πλήρη ευθύνη λειτουργίας του, οι Δήμοι της Νοτιοανατολικής Αττικής.