από metereologos.gr
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
 
 

Εξυπνα φανάρια θα «ανοίγουν» τους δρόμους

Θα υποδεικνύουν στους οδηγούς τι να κάνουν για να προλάβουν το "πράσινο"
Εξυπνα φανάρια θα «ανοίγουν» τους δρόμους
Τα έξυπνα φανάρια θα διευκολύνουν την κίνηση στους δρόμους
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η πολυεθνική μηχανική εταιρεία AECOM ανέπτυξε ένα προηγμένο σύστημα το οποίο θα επιτρέπει στους φωτεινούς σηματοδότες να επικοινωνούν με τους οδηγούς και να τους υποδεικνύουν την ακριβή ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να κινηθούν ώστε να φτάσουν στο επόμενο φανάρι την στιγμή που αυτό θα γίνει πράσινο και έτσι να μην ανακόψουν την πορεία τους.

Το σύστημα αυτό στοχεύει όπως είναι ευνόητο στο να διευκολυνθεί η κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους και να μην δημιουργείται μποτιλιάρισμα. Επιπλέον το σύστημα αυτό συμβάλει και στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα αφού τα συνεχή φρεναρίσματα που ακολουθούνται από επιταχύνσεις παράγουν περισσότερους ρύπους από την σταθερή πορεία ενός οχήματος. Το σύστημα θα λειτουργήσει πιλοτικά στην πόλη Γιορκ της βόρειας Αγγλίας και αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του.

Ανάλογη τεχνολογία αναπτύσσει και η Audi η οποία θα επιτρέπει στα αυτοκίνητά της να επικοινωνούν με τους φωτεινούς σηματοδότες των δρόμων. Οι οδηγοί, όταν είναι ακινητοποιημένοι, θα ειδοποιούνται έγκαιρα πότε τα φανάρια θα ανάψουν πράσινο, ενώ όταν πλησιάζουν στο φανάρι, θα μαθαίνουν αν θα προλάβουν να περάσουν προτού ανάψει κόκκινο, οπότε θα φρεναρούν έγκαιρα.


Τεχνολογία – Πλανήτης περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΑ ΑΚΟΜΗ... | 25/05/2018 16:28
  αυτά που δεν θα κοκκινίζουν, όταν δεν υπάρχει λόγος, δηλαδή πεζός στη διάβαση ή άλλο όχημα στη διασταύρωση. Δεν είναι δύσκολο, μπορεί ως τεχνολογία να αναπτυχθεί
  Θανάσης Αλμπάντης
  απάντηση20
   
   
  Πείτε με ααπαισιόδοξο | 24/05/2018 22:10
  αλλά δε πρόκειται να το δούμε ποτέ στην Αθήνα: πρώτον το κόστος της υποδομής και δεύτερον το μποτιλιάρισμα αποφέρει μεγάλα έσοδα στην κυβέρνηση: φόρος στα καύσιμα, έσοδα από τα ανταλλακτικά λόγω φθορών, πρόστιμα όταν κάποιος περνάει με κόκκινο κλπ... Η διευκόλυνση της καθημερινότητας δεν είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
  Cynical
  απάντηση11
   
   
  Baboulistan | 24/05/2018 12:57
  No matter how advanced technology is unless you educate the Greeks on how to drive and to respect the law all the above is salad dressing,..
  Zain
  απάντηση101
   
   
   
  Ωφέλει των smart φαναριών | 24/05/2018 10:16
  Σημαντικά ωφέλει αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μονάδες όπως το ΕΚΑΒ αλλά και στην πυροσβεστική με σκοπώ την γρηγορότερη κίνηση των οχημάτων σε πόλεις με συχνά μποτιλιαρίσματα. Πολλές φορές έχουμε γίνει όλοι θεατές σε ένα πυροσβεστικό η ένα όχημα του ΕΚΑΒ που βιάζεται να πάει σε μια επείγουσα κλίση αλλά λόγο της κίνησης που υπάρχει αυτό δεν γίνεται γρήγορα ,εδώ η τεχνολογία των smart φαναριών θα έλυνε τα χέρια αυτόν τον οχημάτων αφού θα ρύθμιζε τα φανάρια με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να έχουμε την γρηγορότερη δυνατή κίνηση των οχημάτων έκτατης ανάγκης . Κλείνοντας είναι φανερό ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι το «ελιξίριο» για πόλις όπως η Αθήνα.
  ΜΟΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  απάντηση91
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων