Στο εργοτάξιο μιας κατοικίας που χτίζεται δίπλα σε ένα από τα διάσημα κανάλια του Άμστερνταμ, ο ήχος της μπετονιέρας και οι φωνές των εργατών έχουν αντικατασταθεί από τον απαλό βόμβο ενός εκτυπωτή τριών διαστάσεων.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο DUS Architects επιδεικνύει μια πρωτοποριακή τεχνική δόμησης που θα μπορούσε να μειώσει τα έξοδα μεταφοράς των υλικών, τη σπατάλη σε τσιμέντο και άλλες πρώτες ύλες, καθώς και τη ρύπανση που προκαλεί η σημερινή βιομηχανία κατασκευών.

Μπλοκ σε στρώματα

Το σπίτι, μια φουτουριστική εκδοχή ενός ολλανδικού παραδοσιακού σχεδίου, αποτελείται από επιμέρους αρθρωτά μπλοκ που τυπώνονται σε διαδοχικά στρώματα.

Η τεχνική είναι φιλική στο περιβάλλον, δεδομένου ότι η πρώτη ύλη για την τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ένα βιοπλαστικό που παράγεται από φυτικά έλαια και μικροΐνες.

Η εκτύπωση, αναφέρει το Reuters, ξεκίνησε το 2014 και προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2017. Στην τελική φάση, εκατοντάδες επιμέρους μπλοκ θα ενωθούν σαν τουβλάκια Lego για να σχηματίσουν ένα κτίριο13 δωματίων.

Το σπίτι τυπώνεται με το KamerMaker, ή Χτίστη Δωματίων, μια υπερμεγέθη εκδοχή ενός οικιακού 3D εκτυπωτή ανοιχτού κώδικα. Το μηχάνημα αναπτύχθηκε από την ολλανδική εταιρεία Ultimaker.

Μιλώντας στο Reuters o συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Χανς Φερμόιλεν, προέβλεψε ότι η εκτύπωση τριών διαστάσεων θα κάνει για τη βιομηχανία κατασκευών ό,τι έκανε το CD για την ψηφιοποίηση της μουσικής.’

Ψηφιακή δόμηση

Στο απώτερο μέλλον, εκτίμησε ο Φερμόιλεν, η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν τα δικά τους σπίτια. «Η ψηφιακή δόμηση επιτρέπει σε εμάς και στους πελάτες μας να προσαρμόζουμε τα σχέδια στις δικές τους προσωπικές ανάγκες» είπε.

Χάρη στον αρθρωτό σχεδιασμό του, το καινοτόμο σπίτι θα μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να στηθεί σε νέα θέση. Και όταν πλέον δεν χρειάζεται, τα υλικά του λιώνονται και ανακυκλώνονται.

Πάντως το κτίριο της DUS Architects δεν είναι το πρώτο του είδους του. Τον περασμένο Απρίλιο, η κινεζική εταιρεία WinSun παρουσίασε στο Βιομηχανικό Πάρκο του Σουτσού μια πενταώροφη πολυκατοικία και μια βίλα των 1.100 τετραγωνικών μέτρων που εκτυπώθηκαν από ανακυκλωμένα υλικά.

Η τεχνολογία βρίσκεται πάντως σε πειραματικό στάδιο.