Στην έρημο Γκόμπι στη Μογγολία εντοπίστηκαν το 1965 τα απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι τότε είδους δεινοσαύρου. Τα απολιθώματα αυτά υπεδείκνυαν ότι είχαμε να κάνουμε με έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ανατομικά δεινόσαυρο αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν υπάρξει άλλα ευρήματα που να επιτρέπουν στους ειδικούς να ανασυνθέσουν την εικόνα του. Η ανακάλυψη νέων απολιθωμάτων του συγκεκριμένου είδους επιτρέπει στους επιστήμονες όχι μόνο να ανασυνθέσουν την εικόνα του περίεργου δεινοοσαύρου αλλά και να ανακαλύψουν διάφορα στοιχεία που τον αφορούν.

Ο παράξενος συγγενής του T.rex

Το είδος είχε ονομαστεί Deinocheirus και τα νέα ευρήματα που μελέτησε διεθνής ομάδα επιστημόνων δείχνουν ότι ήταν συγγενής του Τυραννόσαυρου ρεξ. Οπως φαίνεται, o δεινόσαυρος αυτός κινούνταν στα δύο του πόδια, είχε μήκος 11-12 μέτρα και στην πλάτη του υπήρχε ένα εξόγκωμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, έμοιαζε με μια παράξενη δίποδη καμήλα.

Η παρουσία γαστρόλιθων στα νέα ευρήματα οδηγεί τους επιστήμονες στο να πιστέψουν ότι ο Deinocheirus ήταν φυτοφάγος. Οι γαστρόλιθοι είναι μικρές πέτρες (χαλίκια) τις οποίες διάφοροι φυτοφάγοι δεινόσαυροι κατάπιναν για να τους βοηθήσουν στην πέψη. Επιπλέον ο Deinocheirus διέθετε έναν μακρύ λαιμό παρόμοιο με εκείνο της στρουθοκάμηλου, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι ήταν φυτοφάγος.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο λαιμός του Deinocheirus είχε εξελιχθεί έτσι ώστε να μπορεί να φτάσει στα ψηλότερα σημεία των δέντρων, εκεί που δεν έφταναν άλλοι φυτοφάγοι δεινόσαυροι, για να βρίσκει τροφή. Επίσης από τη μελέτη των χεριών του Deinocheirus οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτά δεν ήταν «κατασκευασμένα» για να αρπάζουν άλλα ζώα αλλά για να πιάνουν τους κορμούς και τα κλαδιά των δέντρων. Οι επιστήμονες παρουσίασαν τη μελέτη τους σε συνέδριο Παλαιοντολογίας στο Λος Αντζελες.

Τα χέρια του Deinocheirus ήταν τεράστια μεν αλλά δεν ήταν φτιαγμένα έτσι ώστε να κυνηγούν με αυτά άλλα ζώα αλλά για να πιάνουν κορμούς δέντρων. Credit: Eduard Sola