από metereologos.gr
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
 

Δημιουργήθηκε «ηλεκτρονικός σκύλος διάσωσης» με οσφρητική ικανότητα

Για τον εντοπισμό ανθρώπων σε περιπτώσεις σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών
Δημιουργήθηκε «ηλεκτρονικός σκύλος διάσωσης» με οσφρητική ικανότητα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Επιστήμονες στην Ελβετία ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν μία μικρή και οικονομική ηλεκτρονική συσκευή που εντοπίζει ανθρώπους με την οσμή, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση ανθρώπων σε περιπτώσεις σεισμών ή χιονοστιβάδων.

Οι ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH) παρουσιάζουν τη συσκευή ως «ένα οικονομικό είδος ηλεκτρονικού σκύλου διάσωσης». Διευκρινίζουν ότι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι διάσωσης εξακολουθούν να είναι οι πλέον αποτελεσματικοί, συχνά όμως δεν είναι άμεσα διαθέσιμοι.

Η συσκευή αποτελείται από έναν συνδυασμό αισθητήρων που μπορούν να ανιχνεύσουν ακετόνη, αμμωνία, ισοπρένιο, διοξείδιο του άνθρακα και υγρασία. Αυτά τα μεταβολικά προϊόντα αποβάλλονται σε χαμηλές συγκεντρώσεις μέσω της αναπνοής ή του δέρματος του ανθρώπου. Μεμονωμένα αυτές οι ουσίες θα μπορούσαν να προέρχονται από άλλες πηγές εκτός από τον άνθρωπο, όπως από μια πυρκαγιά για παράδειγμα. Ωστόσο ο συνδυασμός των αισθητήρων «παρέχει στους επιστήμονες έναν αξιόπιστο δείκτη για την παρουσία ανθρώπων». Επί του παρόντος οι αισθητήρες έχουν δοκιμαστεί μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες, σε συνεργασία με Αυστριακούς και Κύπριους επιστήμονες.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Σωτήρη Πρατσίνη, καθηγητή Μηχανικής Τεκμηρίωσης στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, επιδιώκει τώρα να δοκιμάσει τη μικροσκοπική συσκευή σε πραγματικές συνθήκες για να ελέγξει την καταλληλότητά της σε αποστολές έρευνας και διάσωσης. Οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα στις έρευνες έπειτα από σεισμούς, βασίζονται σε μικρόφωνα και κάμερες που μπορούν να εντοπίσουν παγιδευμένους ανθρώπους κάτω από τα ερείπια μόνο εάν τους δουν στην κάμερα ή τους ακούσουν. Επιπλέον, τα drones και τα ρομπότ θα μπορούσαν να εξοπλισθούν με τη μικροσκοπική συσκευή ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός επιζώντων σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης, περαιτέρω πιθανές εφαρμογές της συσκευής θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον εντοπισμό λαθρεπιβατών και εμπορίας ανθρώπων.


Science περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.